REPORTAJ! Tradiţia florilor în ţinuturile mureşene

0
rep
www.cristiniculescu.com
Dragă cititorule,
Atestat în urmă cu aproape şapte secole, numit Neumarkt de către saşi şi Marosvasarhely de către secui, cel mai mare oraş al judeţului Mureş este amplasat pe ambele maluri ale râului cu acelaşi nume, într-o regiune de relief colinar fragmentat, presărată cu întinse zone de luncă. Important nod rutier în zona de podiş a Transilvaniei, Târgu-Mureş este apreciat de către vizitatori pentru atractivul său caracter multicultural şi variatele stiluri arhitecturale.
În fiecare an sunt sărbătorite pe plaiuri târgmureşene, la sfârşit de primăvară, zilele oraşului, perioadă în care Piaţa Trandafirilor din centrul istoric se umple cu turişti şi numeroşi artişti meşteşugari, veniţi din diferite colţuri ale ţării. Nici anul acesta nu au lipsit din târg multicolorele aranjamente florale, atât pentru interior, cât şi pentru exterior, întreaga regiune având tradiţie în cultivarea plantelor ornamentale. Satul Curteni, aflat la mai puţin de 10 km distanţă de Târgu Mureş, este locul în care se organizează anual o sărbătoare a florilor, un târg la care participă toţi cultivatorii din zonă, atât firme mici, cât şi producători de tradiţie, cu peste două decenii de experienţă în domeniu.
Oleander, o firmă de grădinărit din localitate, şi-a început activitatea în urmă cu 25 de ani ca afacere de familie, păstrându-şi caracterul iniţial şi în prezent, din cei 18 angajaţi 70% având relaţii de rudenie. Directorul general al firmei, doamna Kardos Erzsebet recunoaşte că iniţial firma a funcţionat doar în domeniul producţiei de flori şi plante, comercializând flori la fir.
www.cristiniculescu.com
www.cristiniculescu.com
În ultimii 15 ani au reuşit să dezvolte serviciile companiei, oferind în prezent, pe lângă producţia de flori, amenajări de parcuri şi spaţii verzi, decoraţiuni florale şi sisteme de irigaţii. În prezent sunt axaţi pe amenajarea de balcoane, grădini şi oraşe, mai lucrând doar în cazuri speciale pentru evenimente (buchete, lumânări, aranjamente masă etc.). „Prin munca noastră arătăm că lucrul cu florile şi plantele este considerat o artă desăvârşită, care încântă ochii, înfrumuseţează ambianţa şi bucură inima” concluzionează doamna Erzsebet.
Serele din localitatea Curteni au rol de prezentare, în cei 20 de ari putând fi admirate peste o sută de specii de flori ornamentale şi arbuşti cu rol decorativ. În anotimpul cald producţia se realizează pe un teren de două hectare, amenajat pe malul Mureşului. De asemenea, firma achiziţionează flori de la brokeri din Olanda, Germania, Italia, dar şi din Kenya, în ţara africană fiind cultivate cele mai frumoase muşcate din lume.
Atunci când vine vorba de amenajarea spaţiilor private, totul depinde de gustul clientului şi de stilul încăperii sau al balconului. În general, proprietarii caută să-şi amenajeze locuinţele cu flori mediteraneene, care nu pătează, deoarece nu se pot ocupa zilnic de întreţinerea lor, iar acestea nu sunt atât de gingaşe precum alte specii. „Lucrând cu flori nu poţi oferi garanţie îndelungată, mai ales dacă nu sunt udate şi tratate cum trebuie, dar aleg să nu lucrez dacă nu pot să dau o minimă garanţie” recunoaște gazda noastră.
În general, lucrările executate de specialiștii firmei din Curteni se adresează persoanelor cu pretenții mai ridicate și cu cerințe speciale. De altfel, nu au avut niciodată probleme cu reclamațiile, iar printre clienții lor s-au numărat de-a lungul timpului mai multe hoteluri, spitale, restaurante sau administrații locale ale unor localități importante, precum Praid, Sovata, Sângeorgiu de Mureș sau Odorheiu Secuiesc.
Pe lângă producție și amenajări, firma Oleander se ocupă și cu instalarea sistemelor de irigare automată, acestea având mai multe avantaje: stropirea uniformă, utilizarea apei în cantitate corespunzătoare și funcționarea fără a deranja procesul de tăiere a ierbii și gazonului, deoarece aspersoarele sunt alimentate prin conducte îngropate în pământ, ridicându-se peste nivelul acestuia doar în timpul irigării. De asemenea, folosind aspersoare se realizează economie de energie, timp și apă, deoarece sistemele lucrează fără a fi supravegheate de cineva, utilizând cantități exacte de apă.
www.cristiniculescu.com
www.cristiniculescu.com
Cei care doresc să se bucure de prezența florilor în grădină și în sezonul rece, pot alege din oferta firmei mureșene plantele Erica gracilis sau Calluna vulgaris. Erica gracilis are aspectul unor tufe mici, cu numeroase flori în formă de clopoțel, ce apar în lunile de iarnă. Calluna vulgaris are o înălțime de maxim 50 cm, înflorește la final de toamnă, bucurând privirile cu florile sale roz, albe, mov sau roșii.
Prin coloritul și gingășia lor, florile impresionează și sensibilizează, iar acesta este un motiv serios, pentru ca, odată ajunși în apropiere de Târgu Mureș, să vă abateți timp de câteva zeci de minute prin satul Curteni, admirând o paletă impresionantă de specii florale, bucurându-vă de parfumul și frumusețea lor seducătoare.
Text: Cristian Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com
 
 
 
 
 
 
 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply