Totul despre ISO

0

Organizatia Internationala de Standardizare, prescurtat – ISO, este o confederatie internationala de stabilire a normelor in toate domeniile, cu exceptia celor ale electricitatii si electronicii. Ce inseamna, ce implica si cui se adreseaza cititi in articolul care urmeaza.

„Standardele internationale au ca scop crearea increderii. Cand produsele sau serviciile respecta specificatiile sau cerintele unui standard ISO, se creeaza increderea in faptul ca ele incorporeaza caracteristici esentiale. Aceste caracteristici sunt mai ales: calitatea, ecologia, securitatea, fiabilitatea, compatibilitatea, interoperabilitatea, eficienta si eficacitatea. Standardele ISO ajuta si la garantarea ca aceste avantaje sunt obtinute la un cost avantajos.

La sfarsitul anului, sistemul ISO numara 157 de membri nationali (ulterior, numarul acestora a crescut la 161), reprezentand 98% din economie si 97% din populatia lumii. In 2008, ISO a publicat 1.230 de standarde, ridicand colectia sa la 17.765 de standarde.

ISO a cunoscut o intensificare a activitatii sale, prin infiintarea a doua comitete tehnice care au sarcina de a elabora standarde pentru biocombustibili solizi si cuptoare industriale si echipamente tehnice asociate, si largirea domeniului sau de activitate, prin crearea a sapte comitete de proiect pentru elaborarea de standarde in urmatoarele domenii:
• facturarea serviciilor de retea;
• retragerea produselor;
• sistem de management al securitatii traficului rutier;
• managementul energiei;
• securitatea produselor de consum;
• comert transfrontalier cu bunuri de second hand;
• dispozitive tehnice impotriva contrafacerii.

 Citeste in numarul de ianuarie al revistei Casa si gradina ce repercusiuni au economice si sociale au standardele ISO.


Articol EXCLUSIV online
Text: Ruxandra Ion
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply