Topiary, sculpturile vii din grădină

0

Topiary reprezintă o artă pe care puțini grădinari se încumetă să o slujească. Dacă te-ai plimbat printr-o grădină unde plantele au prins forme uimitoare, să știi că nu sunt o plăsmuire a imaginației, ci rezultatul unei munci îndelungate: arta topiary.

Termenul denumește atât arta horticultorilor de a crea forme deosebite din arbori și arbuști pereni prin dirijări și tăieri, cât și rezultatul acestei tehnici.

Poți începe să lucrezi la o astfel de sculptură vie fie pornind de la o plantă perenă bine dezvoltată pe care să o tunzi regulat până ajunge la forma dorită, fie pornind de la un schelet pe care aștepți ca o plantă nouă să se întindă. De reținut că planta poate fi sădită direct în sol sau sta în ghiveci. La unele forme, cum ar fi animalele înalte, gen cerb, cal, elefant, se folosesc de obicei mai multe plante ale căror coroane  sau lăstari se întrepătrund.

Ca să ai succes și să obții un topiary, ai grijă să plantezi doar în sol hrănitor, bine drenat în zone ferite de vânt, cu  semiumbră. Verifică des starea plantelor; dacă observi pete ruginii sau decolorate  înseamnă că este o problemă.

topiary

Cele mai recomandate plante pentru amenajări de topiary sunt:

Buxus sempervirens (cimișir, merișor), care crește greu, dar este ideal pentru formele geometrice.

• Ilex aquifollium (ilice), care are frunze ascuțite și mici fructe roșii.

• caprifoi (lonicera, Mănușa Maicii Domnului), care se regenerează rapid și este indicată începătorilor.

• Ligustrum ovalifolium (lemn câinesc), ce se ramifică bine după tăieri, dar iarna pierde frunzele.

• Spiraea (cununiță), perfectă pentru formele înalte. Face și flori micuțe. Rezistă la secetă,  ger, poluare.

• Thuja (tuia), potrivită atât pentru garduri vii, cât și pentru topiary, dar sensibilă la aer poluat.

• Iedera, perfectă pentru îmbrăcat diverse forme, pentru chișocuri.

Pentru formele complexe este nevoie de un schelet metalic solid (sârmă groasă sudată), acoperit cu plasă de sârmă pe care se dirijează cu grijă plantele.

Planifică

Stabilește forma și dimensiunile sculpturii. Procură plante de calitate, sădește-le, hrănește-le bine. Apoi sapă puțin în jurul lor, dacă sunt mici (în primul an) și dirijează lăstarii pe forma pe care vrei să o obții în anii următori. Folosește șabloane pentru a delimita înălțimea și forma sculpturii tale vii.

Tăieri

Plantele folosite la topiary se tund obligatoriu de două ori pe an, primăvara și în perioada august‑septembrie, iar între  timp, pentru menținerea formei (la cele deja stabilizate), se toaletează la interval de  aproximativ 2 luni.

Foto: pixabay.com

Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply