Top 10 lucrări de întreținere a casei, înainte de venirea iernii

0

Pe timpul verii, ultimul lucru la care te gândești sunt reparațiile pe care le ai de făcut în jurul casei. Dar ce faci dacă iarna te prinde pe picior greșit?
Gândește-te însă că am intrat deja bine în toamnă, iar de acum temperaturile se vor duce doar în jos. Iar dacă nu identifici la timp lucrările de reparație pe care trebuie să le faci în jurul casei, s-ar putea ca starea locuinței tale să se înrăutățească dramatic pe timpul iernii.
Iată măsurile pe care trebuie să le iei chiar acum, cât încă nu este prea târziu:

  • Verifică sistemul de încălzire

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să verifici starea sistemului tău de încălzire. Nenumărate tragedii s-au întâmplat de-a lungul timpului, pentru că proprietarii unor locuințe au sărit peste inspecția periodică obligatorie a centralei.

  • Izolează ușile și ferestrele

Orice mic spațiu din sau de lângă tâmplăria ferestrelor și ușilor poate atârna greu la factura de energie pe care o primești la sfârșitul lunii. Poate că tocmai de aceea toamna este momentul ideal pentru a înlocui vechile geamuri cu unele termopan și ușa cu una care se închide ermetic și nu lasă căldura afară. Pentru asta va fi nevoie să tencuiești pereții din jurul acestora. Și pentru că ești în criză de timp și trebuie ca lucrarea să se usuce rapid, pentru ca apoi să poți și vărui, vei avea nevoie de un astfel de utilaj, care poate fi și închiriat. Folosit foarte des în construcții, acesta va accelera procesul de renovare, pentru ca iarna să nu te prindă pe picior greșit.

  • Inspectează acoperișul

Furtunile de vară pot să afecteze starea acoperișului tău. Pentru ca iarna să nu accentueze aceste probleme, starea acoperișului trebuie inspectată până la căderea primei zăpezi, iar țiglele sparte sau fisurate trebuie înlocuite.

  • Verifică starea hornului

Odată cu inspecția periodică a sistemului de încălzire a casei, de care aminteam mai sus, trebuie inspectată și starea hornului. Acesta se poate înfunda și îți poate pune viața în pericol, dacă nu funcționează la capacitate maximă.

  • Grăbește lucrarile de întreținere a curții

Frunzele care îți împânzesc toată curtea pe timp de iarnă pot să înfunde canalizarea sau să blocheze scurgerile, provocând inundații și distrugeri, mai ales atunci când se vor topi cantități impresionante de zăpadă. Asigură-te că faci o curățenie generală în toată curtea înainte de căderea primei zăpezi, pentru a evita astfel de situații neplăcute. Tot acum este momentul în care poți repara fisurile din asfalt.

  • Depozitează mobila de exterior

Cel mai probabil nu vei folosi mobila de exterior pe timpul iernii, așa că aceasta trebuie curățată și depozitată într-o magazie uscată sau în garaj. La fel trebuie să procedezi și cu jucăriile celor mici, dacă ai copii, pentru că plasticul poate crăpa la temperaturi extreme.

  • Schimbă direcția ventilatoarelor de tavan

Dacă ai ventilatoare de tavan în casă, fii foarte atent la pontul următor, pentru că este un truc menit să-ți reducă cu mult factura la energie electrică atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară. Dacă setezi ventilatorul să se învârtă în direcția acelor de ceasornic, acesta va împinge aerul cald spre tavan. Este modul ideal în care trebuie să funcționeze pe timp de vară. Iarna însă, acesta trebuie setat să se învârtă în direcția opusă acelor de ceasornic, păstrând astfel aerul cald la nivelul solului, pentru un maximum de confort iarna.

  • Închide robineții exteriori

Robineții exteriori trebuie închiși de la sursă. Și asta pentru ca apa să fie eliminată de pe țevile exterioare, unde poate îngheța și provoca crăparea acestora. De asemenea, recomandat este să deșurubezi furtunurile de grădină, tot pentru a preveni daunele cauzate de îngheț.

  • Verifică starea fundației

Este baza casei tale și cea care asigura stabilitatea acesteia și siguranța ta. Pentru că fundațiile se contractă și dilată în funcție de anotimp, se pot crăpa uneori. Dacă aceste crăpături nu sunt reparate la timp pot provoca daune imense. Pentru că nimeni nu se va încumeta să facă aceste reparații pe timp de iarnă, acum este momentul ideal să vorbești cu o firmă de construcții, dacă și tu te confrunți cu această problemă.

  • Verifică țevile

Auzi din când în când cum picură ceva dar nu este suficient de grav încât să consideri că trebuie să intervii de urgență? Sunt două pericole legate de această mentalitate. Unu: apa astfel consumată poate să atârne greu la factură. Doi: pe timp de iarnă, când țevile se și contractă, te poți trezi cu o inundație în toată regula. Verifică așadar starea țevilor înainte de instalarea sezonului rece.
Tu ți-ai pregătit casa de iarnă?
 
Sursă foto: Shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply