Tomi, porcușorul de Guinea, mănâncă tot

0

Paula-Iulia Peșteșan, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Sunt foarte bucuroasă și mulțumită de revista Practic Idei. Vă scriu despre porcușorul meu de Guinea.
Bunica, de ziua ei anul acesta, a avut ocazia să-și aleagă un porcușor. Cum omul primește cadou aproximativ de ziua lui ce îi place, așa a pățit și ea. Mare a fost bucuria că în iulie am putut să alegem din 4 pui și o mamă ce ne plăcea. Noi am pus mâna pe cel mai micuț pui, după culoare crezând că este femelă. Are două culori, alb cu maro, este fantastic. La noi nu pot spune că a fost o noutate creșterea și îngrijirea ghemotocului. Am avut încă un porcușor (Lili), care acum 2 ani a murit de bătrânețe, a trăit la noi în casă 4-5 ani. Acum avem altul total diferit comportamental.
L-am numit Tomi, pentru că pe parcurs am constatat că este mascul. A fost foarte sălbatic, greu am reușit să-l luăm în brațe, deși i-am vorbit, l-am mângâiat. Porcușorul a fost obișnuit să trăiască în grup, dar acum, din păcate, trăiește singur în cușca lui. Este mai supărăcios, face gălăgie dacă nu-i place ceva. Dar sperăm că se va adapta cum s-a adaptat și Lili.
În sfârșit am reușit să-i facem baie, îi periem blănița și îi tăiem ghearele ce îi cresc foarte repede. Acest lucru îl fac eu la sfârșit de săptămână, când vin acasă de la școală. Trebuie tăiate ghearele cu grijă, să nu sângereze. Este foarte pofticios, mănâncă tot ce îi dăm, porumb (o bucățică ruptă din știulete), morcovi, gulie, felii de mere, dar pentru el castraveții sunt o delicatesă.
Locul îl ținem foarte curat, îi punem fân uscat fiindcă talaș nu avem de unde procura. Nu ne zgârcim cu fânul, deoarece îi place să se ascundă și așa se simte în largul lui. Ziua, cât ține căldura, punem cușca afară dar nu la soare, trebuie să aibă umbră. Seara luăm cușca și îl punem înăuntru, unde îi place foarte mult. Iarna îl ținem înăuntru, unde este cald, dar nu mai mult de 20 grade Celsius. Iarna îl scăldăm mai rar pentru că este friguros.
După mine, dacă ai casă mai mică sau locuiești la bloc, cel mai indicat animăluț de companie este porcușorul. Mai ales dacă îl crești de mic este prietenos, nu mușcă, nu zgârie. Și este cel mai ușor de îngrijit. Doar trebuie mângâiat ușor. Să îi vorbești cu drag, el te va răsplăti. Ca dovadă vă trimit o fotografie cu Tomi, porcușorul nostru. Vă doresc toamnă frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply