Tomate, smochini si stupi pe acoperisuri

0

O initiativa a municipalitatii din New York incurajeaza “agricultura” pe acoperisurile cladirilor din oras.

Fermier urban si profesor de literatura

Andrew Cote are multe motive de bucurie atunci cand urca pe scara de serviciu a unui imobil din East Village: pe acoperisul cladirii se afla unul dintre cei 250 de stupi de care se ocupa acest profesor de literatură japoneza, care este in acelasi timp si un fermier urban, aceasta fiind o activitate in plina expansiune in New York.

Timp de 11 ani aceasta activitate a fost interzisa in oras, iar infractiunea se pedepsea cu o amenda de 2.000 de dolari. 

“Campul” de tomate

La celalalt capat al Manhattan-ului, in cartierul Upper East Side, Eli Zabar, patronul bacaniei de lux Vinegar Factory, a amenajat acoperisul unei foste fabrici de otet, pe care a achizitionat-o in 1991.

“Cultiv aici salata verde, smochini, ierburi aromatice, sfecla, zmeura si cateva flori”, a declarat cel mai tanar dintre fratii.

“Serele sunt incalzite de la cuptoarele din brutarie si din patiserie si in acest fel reciclez o mare parte din caldura care, altfel, s-ar fi pierdut in atmosfera”, a explicat Eli Zabar.

De pe acoperis, in bacanie

“Aceste sere imi permit sa introduc in bacanie si in restaurant produse care au crescut fara pesticide, sunt culese atunci cand sunt coapte si care nu au fost transportate in camioane frigorifice. Ele au un gust considerabil mai bun si preturi competitive”, a spus acesta.

Aproximativ 50% din ceea ce vinde acest comerciant in bacania sa provine din culturile de pe acoperis.

Se pare ca acest fenoment ia amploare in New York, iar faptul ca intr-o astfel de gradina a fost zarit un soim cu coada rosie nu poate fi decat o veste buna.

Discuta acest subiect in topicul de pe Forum.


Articol EXCLUSIV online
Sursa: Mediafax
Foto: Thinkstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply