Toate produsele stupului sunt aducătoare de sănătate

0
Foto: arhiva Practic-Idei
Carmen Panfiloiu, sat Croici, loc. Mătăsari, jud. Gorj
Dragi prieteni,
Se știe că albina face parte din categoria insectelor avansate, datorită foloaselor pe care omul le obține de pe urma creșterii sale.
Mierea
Este antioxidantă, de aceea atenuează efectele îmbătrânirii și menține elasticitatea pielii. Echilibrează organismul, întărește sistemul imunitar și ajută la vindecarea bolilor. Este folosită în special în răceli, pneumonii, dureri de gât. Pe plan extern, ajută la cicatrizarea rănilor, hidratează pielea și întărește rădăcina firului de păr. Cu miere poți trata aftele care apar pe interiorul buzei sau pe limbă. Coșurile se usucă și trec mai repede, dacă le dai cu puțină miere. Buzele crăpate redevin catifelate, dacă le dai de câteva ori pe zi cu puțină miere, de preferat de salcâm.
Căpăceala
Aceasta este ceara amestecată cu miere ce rămâne în urma răzuirii fagurelui, atunci când se extrage mierea. Se păstrează într-un borcan etanș, la loc întunecat și rece. Se folosește cu succes în cazul durerilor de gât: mestecă de 2-3 ori pe zi câte o gură de căpăceală.
Propolisul
Dacă ai dureri de măsele, poți pune pe măseaua cu probleme o bucățică de propolis, închizi gura strâns și o lași să acționeze timp de o oră.
Pe plan extern, se folosește contra acneei sau unor răni deschise superficiale. Tamponează zona cu propolis; ustură puțin, dar efectul va apărea dacă repeți tratamentul. Tinctura de propolis se folosește intern, pentru întărirea sistemului imunitar, rezolvarea tulburărilor digestive, crampe menstruale.
Polenul
Recoltat de albine, este folosit în alimentație ca medicament natural. Trebuie consumat crud și este recomandat în special femeilor însărcinate, deoarece este foarte bogat în aminoacizi, printre care și acid folic, care ajută uterul să se dezvolte normal. Este mai bogat în aminoacizi decât orice aliment de origine animală. Unele persoane sunt alergice la polen, așa că aveți grijă la acest aspect. Puteți începe prin a consuma dimineața un singur bob, mărind treptat cantitatea până la o linguriță pe zi.
Ceara
Se folosește la altoirea prin lăstar tânăr a pomilor din grădină. De asemenea, se poate pune pe rănile plantelor tăiate, pentru a sigila rana și a grăbi vindecarea. Soțul meu folosește ceară în loc de smoală. Să vă fie de folos!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply