Toamna trebuie să te gândești la înmulțirea crinilor

0
Foto: arhiva Practic Idei
Foto: arhiva Practic Idei
Oana Otilia Trică, Râmnicu-Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
În grădina bunicilor mei de la țară există tot felul de flori, cum ar fi: lalele, narcise, bujori, gura-leului, cârciumărese, dalii, garofițe, lămâiță, trandafiri, crini, tradescantia de grădină, iarba-ciutei etc.
Vă scriu câte ceva despre 3 specii de flori din grădina ei: garofița, tradescantia și crinii.
Florile parfumate ale Garofiței de grădină se grupează în umbrele situate în vârful tulpinilor ușor ramificate. Planta, la prima vedere, pare să nu se asemene garoafelor, mai mult, are frunzele deosebite, lanceolate, dar de un verde intens. Majoritatea garofițelor de grădină sunt bienale și în primul an produc doar rozete de frunze. Florile apar în luna iunie a anului următor. Se găsesc deja și soiuri anuale care în cazul unui semănat timpuriu la începutul primăverii, vor înflori începând din iulie. Garofițele de grădină sunt podoaba grădinilor rustice. Plantate în grupuri pot forma borduri florale multicolore, iar frunzele lor vor umple spațiile goale rămase în urma trecerii florilor primăvara. În luna iunie pun pământul pentru semănat în răsadniță și semăn rarefiat semințele. Dintre răsadurile prea dese, le scot pe cele slab dezvoltate, păstrând doar exemplarele cele mai puternice, iar pe vreme uscată le ud. La sfârșitul lunii iulie pregătesc locul pentru plantare. Afânez pământul cu furca și–l amestec cu compost. La începutul lunii august scot răsadurile din răsadniță și le plantez în straturile pregătite, distanța de plantare fiind de 20-25 cm. Este ideal solul nisipos-lutos, căruia îi adaug regulat compost. Solul acidulat trebuie îmbunătățit anual cu var. Înainte de primele înghețuri îndepărtez florile uscate, înainte adunând semințele. Acopăr plantele cu crengi de brad pentru a le apăra împotriva gerului. Garofițele de grădină cu flori simple pot fi înmulțite ușor. Tai capsulele maturate și le pun la uscat 1-2 zile, apoi deasupra unei foi de hârtie scutur semințele, pe care le păstrez în plicuri etichetate.
Tradescantia de grădină este o plantă perenă ce înflorește îndelungat și nu necesită îngrijire specială. La subsoara frunzelor apar din iunie florile decorative ce strălucesc în nuanțe de albastru, mov, purpuriu, roșu, roz și alb, compuse din trei petale, cu antere de culoare galben-viu. Durata de viață a florilor este de o singură zi, însă zilnic se deschid noi boboci, astfel planta este aproape tot timpul în floare. Tradescantia este răspândită pe câmpuri cu sol umed și nu suportă pământul uscat nici în grădină. Mediul cel mai potrivit îl reprezintă malul lacului din grădină sau al piscinei, unde poate înflori alături de alte perene ce preferă umezeala. În borduri cu sol reavăn și cu humus se dezvoltă ideal. Deși nu este o plantă bătătoare la ochi, mulțumită florilor ce înfloresc neîncetat, plantată în grupuri, oferă totuși o priveliște foarte plăcută toată vara.
Pregătesc primăvara pentru fiecare plantă o suprafață de 30×30 cm. Aștern compost în strat de 5 cm și cu ajutorul furcii sau al cultivatorului amestec solul. Sap pentru fiecare plantă câte o groapă și afânez solul de pe fundul gropilor. Scot plantele cu grijă, rezemând frunzele cu mâna și extrăgând ușor balotul de rădăcini pentru a le diviza. După înflorirea principală din iulie-august, tai planta până la înălțimea de 15 cm, astfel vor crește frunze noi și la începutul toamnei plantele vor dezvolta noi flori. Pentru dezvoltare și înflorire optimă necesită sol uniform umed.
Pe timp de secetă ud plantele. Dacă vara vârfurile frunzelor se brunifică, solul plantei este foarte uscat. Tai florile uscate ca planta să nu-și răspândească semințele. Hibrizii nu dezvoltă flori în culori decorative. Toamna este perioada corespunzătoare plantării. Tai tufele doar primăvara, deoarece frunzele protejează rădăcina contra frigului. În regiuni cu temperaturi scăzute se acoperă planta cu ramuri de brad sau frunze căzute.
Trandescantia poate fi atacată de micoze, care cauzează pătarea neagră a frunzelor. Pe frunze apar pete negre în dreptul cărora țesutul se perforează, după care frunzele se pot usca. Îndepărtează și distruge urgent frunzele contaminate.
Crinul de grădină are florile fermecătoare și frumos mirositoare și este planta preferată a straturilor de vară. Pentru procurarea bulbilor nu trebuie să faci mari sacrificii materiale, înmulțirea lor o poți face ușor. O dată la 3-4 ani poți diviza tufa speciilor mai viguroase. Alături de divizare există și alte metode de reproducere a crinilor. Cu puțin efort și răbdare, în câțiva ani poți obține în grădină o impresionantă colecție de crini. Unele specii (crinul panteră) dezvoltă bulbi concrescuți, ce trebuie separați o dată la 2-3 ani.
Speciile asiatice sălbatice, hibrizii orientali și alte specii dezvoltă rădăcini pe lăstarii lor subterani, pe care deseori apar bulbi. Replantează unul câte unul și deseori vor înflori chiar în anul următor. La subsuoara frunzelor crinului roșu și a crinului tigrat cresc de asemenea mici bulbi (bulbili). Dacă-i culegi și-i replantezi, ei se dezvoltă în 2-5 ani.
Înmulțirea prin solzii bulbilor, metodă aplicabilă la toți crinii, durează de asemenea 2-5 ani până a te bucura și de flori. Cum procedezi: toamna devreme scoți din sol bulbii mai viguroși și-i cureți. După ce desprinzi cel mult o treime a solzilor, replantezi bulbii. Pui solzii în pungi de plastic în care se află vermiculit (un mineral) umezit. Legi gura pungilor și le așezi într-un loc cald și întunecat. După 2-3 luni apar bulbi mărunți, ce urmează a fi despărțiți cu grijă. Plantezi bulbișorii în ghivece, unul câte unul și îi pui la iernat când vine vremea într-un loc răcoros și ferit de ger. Primăvara sau toamna următoare îi replantezi în strat.
În privința înmulțirii prin semințe se disting specii cu germinație rapidă, de câteva săptămâni (speciile sălbatice asiatice, hibrizii orientali, crinul imperial sau regal) și cele cu germinație lentă (crinul alb, speciile sălbatice americane și hibrizii lor). Germinația acestora din urmă este declanșată de temperatura scăzută.
Atenție, semințele nu-și mențin capacitatea de germinare decât 2 ani, motiv pentru care trebuie folosite totdeauna semințe proaspete. Până la înflorire pot trece 2-3 ani. Hibrizii înmulțiți prin semințe nu-și transmit proprietățile urmașilor.
La semănare procedezi așa: pui într-o pungă de plastic cu vermiculit umezit semințe de crin, legi punga și o duci într-un loc cald. După aprope o lună bagi semințele pentru o lună și jumătate în frigider, astfel li se va declanșa germinația. Le semeni în ghivece umplute cu pământ pentru răsaduri. Până la germinație le ții la aproape 10 grade Celsius. După fecundare florile de crin produc un fruct lunguieț. Pe vreme caldă, semințele se maturizează repede. Tai capsulele când acestea se deschid, scuturi semințele într-o pungă sau pe o coală de hârtie. Culege semințele pe vreme uscată.
Vă doresc plante cât mai sănătoase pe care să le văd în paginile revistei!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply