Toamna târziu depozitez oxalisul în beci

1
trifoi norocos
Foto: Ioana Enescu
Ioana Enescu, sat Rădești, com. Stâlpeni, jud. Argeș
Stimată redacție, Revin cu o scrisoare în care vreau să vorbesc despre plantele mele dragi. Deși nu este ușor să faci o alegere, atunci când pe toate le iubești la fel de mult.
De data aceasta voi alege oxalisul (trifoiul norocos). O floare puțin pretențioasă, preferă umbra, iar iarna odihna. Am 4 soiuri: cu frunză grena și floare mov, frunză verde cu maro la mijloc și cu floarea mov, frunză verde cu floare albă, frunză verde cu floare roz. Pentru că între casă și magazie este o distanță mică (2-3 m), cu orientare spre apus, am fixat o bară de cornier cu diametrul de 8 mm pe care se simt foarte bine suspendate. Toamna le depozitez în beci, iar în primăvară dacă sunt prea dese le răresc, dacă nu, schimb doar pământul de la suprafață. La început ud puțin până apar frunzele, apoi obișnuit și o dată pe săptămână cu îngrășăminte naturale. Trifoiul cu frunză grena se poate înmulți și numai dintr-o frunză pusă în pământ și udată moderat.
Îmi plac foarte tare florile harnice, care înfloresc mult timp și printre altele voi aminti de ghețărică. Este o plantă care stă înflorită de primăvara până toamna și chiar și iarna dacă are condiții. Am trei soiuri: una cu frunză grena și floare roșie simplă, cu frunză verde și floare roșie bătută și cu frunză verde cu floare roz. Toamna le întineresc, adică rup butași de 10 cm și îi plantez în jardiniere micuțe, pe care le așez pe pervaz la geam și primăvara pun câte 3-4 în ghiveci suspendat în plin soare și până toamna sunt numai o floare. Fiind în soare, am grijă să-i ud zilnic când e cald, dar numai seara, iar o dată pe săptămână pun îngrășământ natural. Până îi scot afară le aplic Vitaflora 6 (1 capac la 1 l apă) îngrășământ de flori. La aceste flori nu am întâlnit dăunători, iarna trebuie udate moderat, iar vara periodic curățate de florile uscate, pentru un aspect plăcut.
Pentru că multe dintre doamnele cărora le-am trimis semințe în primăvară nu cunoșteau ce floare este Cleoma amintesc câte ceva despre ea. A fost descrisă în revista nr. 1/2007 la p. 65, dar revin pentru cei ce nu au revista. Cleoma sau Acele Cleopatrei, sau floarea păianjen, este o floare grațioasă, frumoasă atât prin aspectul frunzelor, cât și al florii sale care stă înflorită până toamna, îi place soarele și este cu atât mai frumoasă cu cât pământul este mai fertil. Se poate folosi și ca floare tăiată. Se înmulțește ușor prin semințele ce le produce din belșug, dar se și auto-însămânțează. Dacă doriți flori mai timpurii, se face răsad. Am 2 culori, roz și mov deschis. Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

 1. Alexandra Teisanu

  Buna ziua, Ioana.
  Te rog spune-mi cum pot procura de la tine cativa bulbi de trifoi verde cu maro la mijloc, oxalisul (trifoiul norocos).
  Adresa mea este:
  Strada Paduroiu, nr.3 Bloc B25, scara 1, ap.1, sector 4, Bucuresti.
  Iti multumesc.

Leave A Reply