Toamna se înmulțesc crizantemele

0

Iuliana Buzea, Râmnicu-Sărat, jud. Buzău
Dragă redacție,
Mulțumesc pentru premiul acordat în nr 7/2014. După o muncă de 2 luni în grădină și solarii, revin cu o nouă scrisoare. Ne pregătim pentru culesul roadelor pământului și terminăm lucrările în grădina de flori. Toamna este anotimpul în care înmulțim crizantema.
Acest lucru se face prin desprinderea drajonilor de crizantemă din rădăcina principală. Aceștiea trebuie să aibă câteva frunze și rădăcini pentru a se putea hrăni singuri. Toamna se aleg plantele-mamă, se plantează în ghivece și se așază în locuri adăpostite: sere, solarii, beci. Aici se păstrează la o temperatură de 5-6 grade Celsius și umiditate redusă. În februarie-martie se crește temperatura până la 12-14 grade Celsius și se poate începe udarea regulată. Astfel, încep să crească numeroși lăstari din rădăcina principală, din care se fac butași.
După fasonarea lor (eliminarea a 1-2 frunze de la bază) aceștia se plantează la 2-3 cm adâncime în nisip sau turbă. Pentru înrădăcinare au nevoie de 18-20 grade Celsius și umiditate ridicată. Prinderea lor durează 3-4 săptămâni, după care se plantează în ghivece sau direct în pământ.
O altă metodă constă în obținerea de butași de crizantemă la sfârșitul verii. Aceștia pot fi cultivați direct în brazde până în octombrie, moment în care pot fi transferați la adăpost. Pe parcursul iernii pământul are nevoie de umiditate redusă pentru a nu putrezi rădăcinile. Vă îmbrățișez cu drag!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply