Toamna scot tuberculii de dalii și-i depozitez în lădițe

1
dalie
Foto: Doina Voinea
Doina Voinea, București
Dragii mei,
În primul rând mulțumesc redacției pentru scrisoarea publicată în nr. 7/2010 și pentru premiul acordat și în al doilea rând cititorilor acestei reviste și colaboratorilor pentru sfaturile utile ce ni le dau cu fiecare apariție a publicației.
Cu această ocazie vă scriu și eu câteva rânduri despre trei flori frumoase din grădinile noastre, care ne încântă pe timpul verii cu aspectul lor și chiar cu parfumul lor minunat.
Prima floare se numește Canna indica și are originea în India, așa cum sugerează și denumirea. Este o floare atractivă, atât prin frunzele ei mari de culoare verde sau vișinie, cât și prin florile de o mare varietate de culori și combinații. Această plantă are în pământ rizomi, groși și cărnoși. Tulpina poate ajunge la înălțimea de 2 m. În vârful tulpinii se află florile sub formă de spic, de mărimi diferite. Mie îmi plac cele cu florile mari, soiul Picasso, galben cu picățele, roșii și combinația pe care o vedeți în fotografia alăturată. De asemenea, îmi plac și cele oranj care au frunzele vișinii, dar și cele roșii.
Această plantă iubește foarte mult soarele și apa. Iar atunci când le are din belșug, ne răsplătește asemenea, cu flori toată vara și toamna. Solul în care se cultivă trebuie să fie humus fertil și îmbogățit cu gunoi de grajd. Eu îi pun îngrășământ soluție Vitaflora.
Cultura se înființează primăvara în luna mai spre iunie, pentru că plantei nu-i place frigul. Pentru aceasta, în martie, eu separ rizomii, sau pe cei pe care-i cumpăr îi pun în ghivece la 18 grade Celsius și îi transplantez în grădină la sfârșitul lunii mai, ca să  câștig timp pentru înflorire. Pentru o bună înflorire plantați canna la soare, udați plantele mult seara și îngrășați-le cu gunoi de grajd sau mraniță de 2 ori pe lună. Toamna înainte de îngheț se scot rizomii cu pământ pe ei, se scurtează tulpinile la 15-20 cm, se pun la păstrat la rece (4-5 grade Celsius) în pivniță sau locuri care asigură iarna temperatură scăzută. Eu le țin pe balcon închise în lădițe.
O altă plantă pe care o cultiv cu drag este dalia, ce provine din Mexic unde există un adevărat cult al acesteia. La noi popular i se mai spune și gherghină. Există foarte multe combinații de culori și, bineînțeles, se găsesc și în culori uni. Mie îmi plac culorile simple, dar am și câteva combinații crem și roz, galben cu roșu.
Ca formă a florii sunt: obișnuite, pompon (ca un gogoșar) și cactus cum este cea mov din poză. În ultimii ani am cumpărat dalii cactus de diferite culori pentru că îmi plac mai mult.
Daliile iubesc locurile însorite sau semiumbrite, cu soluri argiloase-nisipoase bogate în humus și cu temperaturi moderate vara, deci îi place mult la deal și munte. Poate ați observat ce frumoase sunt în acele zone. Eu le cultiv cu drag de ani de zile aici, în arșița verii, dar am grijă să le plantez la semiumbră, au soare doar dimineața, în rest doar lumină.
Daliei îi place să fie udată mult și des vara, mai ales că înflorește din iulie până toamna târziu. Primăvara se plantează tuberculii, după ce se separă un mic mugure din colet, la adâncimea de 6 cm. Dacă se plantează prea la suprafață, formează puțini tuberculi, iar dacă se plantează prea adânc formează colet dublu, crește întârziat și face tuberculi mici. Nu se recomandă plantarea mai multor tuberculi la un loc deoarece lăstarii se incomodează reciproc. Toamna, înaintea înghețului, se scot coletele cu tuberculi, se scutură bine de pământ, se scurtează tulpinile la 10 cm și se depozitează în lădițe la 4-6 grade Celsius.
O altă plantă de grădină frumoasă, dar și parfumată este Phlox paniculata în culorile: alb, roz, mov și roșu. Eu am cultivat din toate, dar cel roșu, pe care l-am cumpărat, a ieșit mov. Phloxul este o plantă perenă ce se cultivă într-un sol argilo-nisipos bogat în humus, în locuri însorite sau semiumbrite. Se înmulțește prin semințe sau prin separarea tufei, care se face și la 3-4 ani pentru rărirea ei. Se udă normal și se îngrașă cu mraniță și înflorește toată vara.
În încheiere aș dori câteva sfaturi de la cititori.
Sunt nelămurită de ce nu înflorește Datura pe care o am de 3 ani, ce îi trebuie?
De ce lămâiul, din 100 de flori, are doar 2 lămâi?
De ce nu înfloresc clematitele, ba mai mult, se usucă?
De ce nu înflorește Fritillaria, deși o am de vreo 5 ani?
Vă doresc multă sănătate și să aveți parte de flori frumoase care să vă însenineze zilele.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Calluna, flori de toamna târzie | Revista Practic idei

Leave A Reply