Toamna este vremea potrivită să semănați cimicifuga

0
Foto: Oana Otilia Trică
Oana Otilia Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
În grădina de la țară, printre plantele mele dragi am și Cimicifuga, care este o plantă perenă longevivă și care atrage imediat privirea. Frunzele de un verde profund formează grupuri dense. Deasupra lor se înalță inflorescențe cu flori albe, mărunte, dese și grațioase, care în funcție de varietate, se deschid în perioada iulie-octombrie.
Cimicifuga cu ramura scurtă (Cimicifuga racemosa var. racemosa) înflorește cel mai devreme. Florile sale albe se înalță pe tije ușor aplecate. Din august începe să înflorească cimicifuga cu frunze cordiforme (Cimicifuga racemosa var. cordifolia). Tulpinile florale sunt erecte, aproape lipsite de ramificații. Planta suportă ceva mai bine seceta și soarele intens decât celelalte varietăți. Concomitent înflorește și cimicifuga din Asia de Est (Cimicifuga dahurica). Imediat după acestea începe să înflorească cimicifuga de Kamciatca (Cimicifuga ramosa). Aceasta are și o varietate cu frunziș brun-roșcat „Atropurpurea”. La capătul perioadei de înflorire înflorește cimicifuga comună (Cimicifuga simplex), mai scundă decât celelalte, necrescând decât până la 1-1,4 m. Soiurile sale verificate sunt: Armleuchter, White Pearl și Braunlaub cu frunze brune. Cimicifuga se dezvoltă optim în penumbră sau la umbră. Speciile cu înflorire târzie trebuie plantate în zone protejate, unde nu sunt expuse gerului timpuriu de toamnă. Cimicifuga arată bine la formațiuni mai mici, la marginea fâșiilor de arbuști, în fața coniferelor sau a arborilor cu coroana mare. Poate fi cultivată drept plantă fundal a straturilor de flori din penumbră și ca plantă complementară, intercalată arbuștilor ornamentali înfloritori. Grație dimensiunilor sale respectabile și formelor specifice, cimicifuga poate fi plantă dominantă a straturilor de plante perene de la marginea fâșiilor de arbuși. Inflorescențele albe, zvelte se înalță aspectuos din fundalul arborilor cu tonalități mai închise. Vara și toamna produc un efect interesant florile ce se ridică deasupra ferigilor și a altor plante perene de diferite culori. Se poate planta alaturi de alstibe (Astilbe), de floarea-Paștelui (Anemone japonica), omag (Aconitum carmichaelii) sau clopoțeii de diverse mărimi (specii de Campanula). Poate fi asociată și cu plante având frunziș ornamental, ca de exemplu Rodgersia sau crinii de toamnă (Hosta). Florile plantei se remarcă mai ales dacă se înalță deasupra plantelor scunde de acoperire a solului, ca de exemplu Pachysandra, Epimedium și Tiarella.
Cum se cultivă? Perioada de plantare este primăvara. Se afânează solul și se încorporează compost în solurile puternic argiloase și compacte. Se sapă o groapă de plantare mai mare decât balotul de rădăcini și se amestecă pământul extras cu o mână de fâinâ de oase. Se scoate cu grijă planta din ghiveci și așezând partea superioară a balotului de rădăcini la nivelul solului, se umple groapa cu pământ. Se tasează solul și se udă bine. În jurul tulpinilor se așterne un strat de frunziș, paie sau compost matur. În fiecare primăvară se pune la tulpini compost și îngrășăminte minerale, apoi se încorporează în sol. Se reînnoiește mulciul solului.
Fructele cimicifugăi sunt arătoase și iarna, de aceea le puteți păstra pe tulpini până primăvara. Speciile înalte de cimicifuga se pot înclina cu ușurință, de aceea sprijiniți-le cu un băț de bambus sau cu alt tutore. În regiunile cu climă mai aspră acoperiți tulpinile cu frunziș sau cu crengi de brad, ce după trecerea iernii vor fi îndepartate. Primăvara, plantați cimicifuga, și pe cât posibil, lăsați-o să se dezvolte câțiva ani în același loc. Numai după acest timp puteți diviza plantele mai în vârstă. Tăiați cu cazmaua în mai multe părți trunchiul ramificat al rădăcinii. Vara, mențineți constantă umiditatea solului. Dacă este necesar, udați și acoperiți solul. Toamna, semănați semințele mature, care germinează sub efectul frigului. Mai întâi ele necesită temperaturi înalte, apoi scăzute. Este posibil, ca semințele să nu încolțească decât în al doilea an de la semănare. Tăiați la lungimea de o palmă tijele florilor ofilite. Deasupra rădăcinilor așterneți compost și frunziș. Cimicifuga este rar atacată de boli și dăunători. Dacă însă frunzele inferioare rămăn mult timp umede, ele pot fi atacate de rugină, ale cărei simptome sunt petele roșcate sau brune. De aceea, îndepărtați frunzele infectate.
Vă doresc, să aveți numai plante sănătoase și să vă bucurați de grădinile voastre, deoarece sunt un rai pe pământ.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply