Tipuri de trandafiri

0

Există multe tipuri de trandafiri, cu creșteri foarte diferite. O amplasare inspirată și o tovărășie bună pentru trandafiri sunt de dorit dacă vrei ca grădina ta să uimească prin splendoare.

trandafiri roz pe malul apei
Foto: Flori Lixăndroiu

Tipuri de trandafiri

Trandafiri urcători – când cumperi trandafiri urcători, trebuie să te interesezi dacă fac parte din categoria celor cu crengi foarte lungi și flexibile sau a celor cu crengi mai puternice și creștere mai modestă. Primii trandafiri nu se pot descurca fără suporturi, care le conduc lăstarii. Ceilalți au nevoie doar să găsească un sprijin. Dacă nu cresc mai mult de 2-2,5 metri, pot forma coloane înflorite, când sunt susținuți de suporturi ce-i încorsetează. Câțiva trandafiri urcători cu ramuri rigide nu prea înalte, plantați în câmp deschis și încercuiți larg cu o plasă metalică solidă, vor forma o coloană inedită în peisaj. Dezavantajele ar fi că orientarea pe verticală a lăstarilor de trandafiri favorizează înflorirea doar pe vârfuri, iar tunderea periodică e mai dificilă. Plasa metalică dispusă în jurul trandafirului nu poate fi invizibilă. Ca să nu deranjeze vizual, ar fi bine să aibă un înveliș plastifiat verde.
Dacă vrei să realizezi o perdea de trandafiri pe fațada casei, construiește în fața unui zid (cu o orientare în raport cu Soarele convenabilă trandafirului) un suport solid, de preferință din lemn. Lasă suficient spațiu între el și perete, pentru o bună circulație a aerului. Ca să stimulezi lăstărirea și înflorirea, orientează ramurile tinere pe orizontală.

Trandafiri arbuști – și în general cei care nu cresc doar pe verticală, ci fac tufe frumoase, arată foarte bine plantați în spații mari, răspândiți prin gazon. Ochiurile decupate la baza lor permit buna îngrijire vara și îngroparea de protecție toamna. E o plăcere să te plimbi sau să lenevești pe iarbă printre ei.

Trandafiri Thea floribunda – sunt foarte potriviți pentru a fi plasați în vecinătatea apei: au talie joasă, port compact și înflorire abundentă.

Articol adaptat din revista Casa lux – iunie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply