Tipuri de polen

0

Monica Viericiu
Credeai că polenul este de un singur fel? Așa ziceam și eu prima dată, dar apoi, discutând cu apicultorii m-am lămurit că situația este cu totul alta
Așa am aflat că fiecare floare cu polenul ei, fiecare cu aroma, culoarea și compoziția lui. Nu se poate determina absolut sigur că un polen este cules doar dintr-o singură specie de plantă, dar se poate face estimativ o clasificare, în funcție de cea mai importantă cultură aflată în vecinătatea stupilor. Evident că dacă mergi cu stupii în pastoral și pe o rază de câțiva kilometri sunt doar câmpuri cu rapiță, preponderent este polen de rapiță. Aceeași estimare se face ulterior și la obținerea mierii. Pe lângă această estimare, de folos mai este și culoarea polenului, aroma acestuia, care, după cum spuneam, diferă în funcție de plantele de pe care este cules.
Apicultorii ne asigură că polenul de rapiță este bogat în calciu, cel de floarea soarelui întărește memoria, cel de păpădie are calități laxative și depurative, cel de cimbrișor este un bun expectorant, în timp ce polenul cules de la tei ajută la calmare.
În general polenul conține printre altele vitamina E și seleniu, bune împotriva alergiilor. În compoziția sa se regăsesc multe vitamine și minerale,  ajută la refacerea florei bacteriene normale a stomacului și luptă împotriva celei patogene, previne osteoporoza, îmbunătățește activitatea creierului, ajută persoanele cu afecțiuni cardiovasculare. Apicultorii ne asigură că și diabeticii pot consuma polen fără probleme, dar indicată este discuția cu medicul curant.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply