Țineți vriesea în camere cu cel puțin 16 grade Celsius

0

murariuElena Murariu, loc. Leucușești, jud. Timiș
Dragii mei,
Citesc revista din anul 2002, dar nu v-am scris niciodată până acum. M-am hotărât să vă trimit câteva fotografii cu câteva plante pe care le am și despre care am învățat cum să le îngrijesc și cu ajutorul sfaturilor din Practic-Idei.
Iubesc foarte mult florile și le îngrijesc cu toată pasiunea. Am ferigi minunate, colocasie, filodendron și ficus. Colocasia am primit-o acum trei ani de la o prietenă, era o plantă foarte mică și în 2005 a înflorit pentru prima dată. În fotografia trimisă (făcută în același an) se află ciclamele, dieffenbachia, Codiaeum variegatum (croton) și o floare care îmi este foarte dragă: vriesea.
Sub denumirea de vriesea sunt catalogate aproximativ 200 de specii decorative prin frunzele tărcate și florile de culori vii și persistente. Ceea ce atrage de fapt la vriesea este coloritul bracteelor, florile propriu-zise fiind neinteresante.
De lângă rozetă se formează lăstari care ajung la maturitate în 2 ani. De obicei după înflorire, planta principală moare, dar rămân puișorii ei care se dezvoltă în continuare în vasul respectiv.
Vriesea se cultivă ușor, iubește lumina, dar se mulțumește și cu lumină puțină. Florile, care apar de primăvara până toamna, se taie de la bază când se usucă. O cameră unde temperatura nu scade sub 16 grade Celsius și este bine luminată, cu spațiu aerisit, fără curenți este tocmai potrivită pentru vriesea iarna. Dacă este și udată periodic, va fi o plantă fericită și va ajunge cu bine în primăvară.
Pe timp de iarnă țin florile la lumină, căldură (18-20 grade Cesius) și le ud odată pe săptămână cu apă de ploaie sau zăpadă topită. Le pulverizez săptămânal frunzele cu apă călduță, ceea ce le place foarte mult. Pământul este din pădure în amestec cu mraniță și nisip. Îngrășământ le pun din martie până în octombrie, folosesc îngrășământ pentru plante verzi (un dop la 2 l apă).
Pentru a scăpa de insectele din ghiveci am aplicat o modalitate simplă și ieftină pe care am aflat-o din revista Practic-Idei. Am înfipt în fiecare ghiveci câte un cățel de usturoi, deoarece insectelor nu le place mirosul. Mă bucur că sunt mulți oameni de bună credință care împărtășesc și altora din cunoștințele lor.
Vă mulțumesc din suflet pentru ce publicați și regret că v-am descoperit mai târziu. Vă doresc sănătate, spor la muncă și tot binele din lume!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply