Tillandsia trebuie pulverizată cu apă și îngrășământ lichid

0
Valeria Marian
Concurent: Valeria Marian, Oradea, jud. Bihor
Dragă redacție şi prieteni,
Datorită anotimpului rece, grădina mea de ghivece din balcon se mută treptat în casă pentru „hibernare“.
Vă descriu cum procedez pentru a le oferi cele mai bune condiții de supraviețuire. Din păcate, în apartamentul de bloc este destul de greu să le îndeplineşti tuturor plantelor cerințele specifice de existență. Iarna multe dintre ele intră în repaus vegetativ, perioadă în care au nevoie de mai puțină apă, căldură şi hrană. Excepție fac plantele de interior care înfloresc acum, care trebuie udate mai des şi care cu florile lor minunate înfrumusețează casa şi sărbătorile de iarnă: ciclamele, orhideele, gerbera, crossandra, azaleele şi anthuriumul ocupă pervazul ferestrelor într-o cameră unde căldura este moderată. Plantele decorative prin frunze ca: crofonul, dieffenbachia şi begoniile le țin în cele mai luminoase locuri posibile. O begonie care s-a adăugat recent colecției mele şi de care sunt foarte încântată este begonia spiralată. Are frunze superbe verzi-argintii, ondulate ca nişte volane care se răsucesc într-o spirală spre inima frunzei (de unde şi numele) dându-i un aspect de scoică.
La locul din cea mai răcoroasă cameră, aproape de lumină la fereastră, iernează Yucca, Spathiphyllumul, gențiana, crăciunițele, cactusul cu frunze, Epiphyllumul, muşcatele curățate şi tunse precum şi fuchsia care-şi pierde acum frunzele şi Maranta care se mulțumeşte şi cu un loc mai întunecos. Aici țin şi ghivecele cu bulbii de Oxalis roşu, Canna şi Achimenes pe care nu îi scot din pământ până primăvara când îi mut într-un pământ proaspăt. Câteva ghivece generoase şi jardiniere sunt pregătite pentru sezonul de primăvară cu bulbii de lalele, muscari, narcise, zambile, rodul pământului şi anemone, plantați în luna octombrie şi noiembrie.
Din lipsă de spațiu, hortensia şi daturele stau pe casa scărilor. Afară pe balcon au rămas doar crizantemele şi trandafirii. Ghivecele trandafirilor le îmbrac cu frunze uscate şi saci de iută, izolez crengile cu vreascuri de brad şi muşuroiesc cu pământ zona rădăcinilor. O deosebită grijă am de coroanele copăceilor de trandafiri pe care le învelesc, de asemenea, cu cetină de brad şi folie cu bule de aer.
Deoarece recent am primit o floare exotică mai deosebită, Tillandsia cyanea, vreau să v-o prezint. Este o plantă aeriană, o aerofită. Este aerofită, pentru că se hrăneşte doar cu praful din aer şi apa din aerul umed din jur pe care le absoarbe exclusiv prin frunze. În habitatul ei natural trăieşte ca şi orhideele în scorburile şi crengile copacilor de care se prinde cu nişte rădăcini minuscule. Aclimatizată la noi, creşte în ghivece foarte mici cu un compost ca şi al orhideelor, care se menține uscat. Are frunzele lungi şi subțiri, puțin aspre care trebuie hrănite prin pulverizare din belşug cu apă călduță de 2-3 ori pe săptămână. Inflorescența este de fapt o bractee de culoare roz, plată, striată şi zimțată pe margini unde apar de fapt adevăratele flori mici de o culoare mov-albăstruie. Ca plantă de ghiveci trebuie hrănită prin pulverizare şi cu un îngrăşământ lichid precum cel folosit pentru orhidee de 2 ori pe lună cu doza redusă la jumătate în apa de udat.
De sărbători nu poate lipsi din casă nici Poinsettia, simbolul Crăcinului cu minunatele ei bractee roşii sau crem. În încheiere, doresc tuturor cititorilor iubitori de flori, precum şi redacției multă sănătate şi sărbători fericite!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply