Țelina vindecă degerăturile

1

Monica Viericiu
Mulți dintre noi știm cât de benefică este țelina pentru organism, dacă este consumată ca atare, în salate, sub formă de infuzie, decoct sau vin tonic. Dar ea se folosește și extern pentru tratarea multor probleme.
Poate părea surprinzător, dar s-a demonstrat că țelina ajută în cazul unor afecțiuni ale pielii și ale mucoasei, ca acnee juvenilă, răni, contuzii, vânătăi, ulcere, vitiligo, psoriazis degerături. Se face de obicei o cură de 15-20 de zile, timp în care se consumă multe salate cu țelină ori suc de țelină, 50 ml dimineața și seara cât mai târziu. Dar se poate aplica și extern. Pentru vindecare mai rapidă a rănilor, a ulcerelor pielii, se prepară un decoct din 200 g țelină (rădăcină și frunze ) la 1 litru de apă, ținut la foc mic timp de oră. Se lasă apoi acoperit vasul și când ceaiul este doar călduț se înmoaie în el comprese cu pansament steril care apoi se aplică pe suprafața afectată. Decoctul este bun, folosit sub formă de gargară, și pentru tratarea ulcerațiilor din cavitatea bucală.
Tot decoctul se pare că ajută la tratarea bolii de piele numită vitiligo, ce se manifestă prin apariția unor zone albe, fără pigment, bine conturate, mai mult sau mai puțin întinse, de obicei sub o formă neregulată, doar că de data aceasta se pun la fiert numai 100 g de rădăcină și frunze într-un litru de apă și se lasă să clocotească doar 3 sferturi de oră, apoi se strecoară și odată răcită soluția se șterg zonele cu probleme.
Cât privește degerăturile, bunicii puneau la fiert câte o țelină întreagă cu frunze cu tot, dar tocată mărunt sau dată prin răzătoare, în 2 litri de apă și lăsau la foc mocnit cam 3 sferturi de ceas, după care se lăsa puțin la răcorit, doar cât să ajungă la o temperatură suportabilă, se strecura și se înmuiau mâinile și picioarele afectate câte 10 minute. Secretul acestui leac este să fie cât se poate de fierbinte și să se repete procedura timp de 5 zile, de 3 ori pe zi. Nu este nevoie să prepari de fiecare dată alt decoct, soluția doar se încălzea ulterior.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum tratezi degeraturile | Revista Practic idei

Leave A Reply