Țelina crește în pământ umed și îngrășat din plin

1

Ioana Preda, București
Dragi cititori practici,
Doresc să mă țin de cuvânt și să vin în sprijinul celor care încep de acum să se ocupe de cultivarea în grădină a legumelor și florilor.
Atât cei tineri „juniorii“, cât și cei mai în vârstă „seniorii“, care își încep o nouă activitate, aceea de a îngriji grădina (pe care și-au dorit-o toată viața) așteaptă cu nerăbdare noi dezvăluiri. Cu foarte multă bucurie, scriu despre fiecare legumă în parte, atât din experiența obținută pe parcursul a 7 ani de grădinărit, cât și din cele învățate din minunatele reviste Practic-Idei, ce nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie.
Țelina. Este o plantă care are mai multe varietăți, țin să precizez că țelina este de două feluri: țelină pentru frunză și țelină pentru rădăcină.
Țelina pentru frunză face frunze mari, foarte bogate, însă căpățână nu are deloc. Are o rădăcinuță foarte mică. Deci, mare atenție ce scrie pe pachetul cu semințe.
Mai există și alte varietăți de țelină:

  • țelină obișnuită, are greutate între 200-300 g, este rotundă și zbârcită la partea de sus, de culoare negricioasă;
  • țelină netedă de Paris, este ceva mai mare decât prima și mai netedă;
  • țelina uriașă de Praga, foarte mare, are formă regulată;
  • țelina de Erfurt este timpurie, mică, rotundă;
  • țelină cu foaie mică, cu rădăcină netedă și rotundă.

Țelina crește în pământ umed și mult gunoi. Se seamănă pe la începutul lunii martie în răsadniță caldă, ori la sfârșitul lunii martie în răsadniță rece. Când firele au 2-3 foi, se răsădesc  tot în răsadniță la 3-4 cm depărtare. În lunile mai și iunie, se sădesc pe răzorul din grădină, la 30 cm depărtare între rânduri și între fire pe rând.
Se udă mult, mai ales toamna, se prășește de mai multe ori și se mușuroiește. Se recoltează în septembrie și octombrie, dacă se poate pe timp ploios.
Pentru sămânță se aleg câteva căpățâni netede, rotunde, cu foi și rădăcini scurte, (li se rup foile mari), se pun în pământ spre păstrare, acoperite cu paie, până în martie când se sădesc la 40 cm între fire și se udă des. Sămânța se recoltează în august ori septembrie și ține 4-5 ani. De preferat este să folosim sămânță proaspătă. Pentru a face căpățâna cât mai mare, se rup foile laterale de mai multe ori.
Țelina se folosește la prepararea diferitelor mâncăruri și salate, însoțită de alte legume.
Sucul de țelină stimulează digestia, drenează rinichii și datorită conținutului bogat în vitaminele A, B, C, și calciu, este un bun remineralizator.
Decoctul de țelină este foarte bun în caz de degerături. Faci un decoct din tije, rădăcini sau din coji de rădăcini, pe care le fierbi în apă timp de 1 oră (200 g țelină la 2 l apă).
Cu acest amestec faci băi la picioare, dar să fie cald cât suporți, de 2-3 ori pe zi, timp de 5 zile. După baie, ștergi picioarele și încalți ciorapi de bumbac sau lână.
Frunzele de țelină le folosești făcând o infuzie dintr-o linguriță la 200 ml apă clocotită și bei o ceașcă pe zi. Este un bun diuretic și laxativ, dar și contra răgușelii și răcelii. Pentru reumatism consumi 100 ml suc de țelină proaspăt, zilnic 21 de zile. Organismul se resimte revigorat, ajutând și la slăbit.
Sfecla. Este o legumă cu foarte multe calități nutritive.
Este de mai multe feluri:

  • Sfecla roșie, rotundă, foarte timpurie, cu rădăcină de mărime mijlocie, miezul fraged, de foarte bună calitate.
  • Sfecla „Eclipse“, precoce și productivă, sferică, netedă, roșie-închisă la culoare.
  • Sfecla „de Egipt“ timpurie, culoare roșie ca sângele, de foarte bună calitate.
  • Sfecla crește bine în pământ lucrat adânc și gunoit în anii trecuți (nu-i priește o gunoire proaspătă).

Se seamănă direct pe răzor (1,30 m lățime), de la 9 martie până în aprilie, câte 4 rânduri, în șănțulețe adânci de 3-4 cm făcute cu săpăliga. Se folosește 1 g/1 mp de sămânță. Se mai pot pune și cu mâna câte 2 semințe la 30 cm pe rând, sau în cuburi depărtate la 40 cm unul de altul. Sămânța răsare în 15 zile.
Plantele răsărite se răresc odată când au câte 2 foi și a doua oară când au 4-5 foi. Dacă s-a semănat în cuiburi, îndată ce plantele au 5-6 foi, se răresc lăsând câte o singură plantă mai viguroasă la cuib.
Peste vară se prășește de mai multe ori, se udă și se mușuroiește. Recoltarea se face prin septembrie, octombrie pe timp uscat.
Sămânța se coace prin septembrie și ține 4-5 ani.
Datorită conținutului bogat în magneziu, fosfor, vitamine B, C și postasiu, sucul de sfeclă roșie este foarte indicat în completarea vitaminelor din organism. De asemenea, acționează favorabil asupra formării scheletului și a calității sângelui. Este contraindicat în diabet.
Pentru că și eu am avut hepatită, m-am bucurat nespus când am găsit tot în revista Practic-Idei rețeta Rodicăi Angheluță din Vaslui, pe care am făcut-o imediat. Se face din 2 kg sfeclă roșie tăiată cubulețe, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură leuștean, 1 cană fină de porumb, 1 căpățână de usturoi curățat, 1 cubuleț de drojdie de bere proaspătă.
Într-un borcan de 8 l am pus toate aceste ingrediente, lăsându-l să fermenteze, până se tulbură ca borșul (6 zile). Am strecurat prin tifon și am pus lichidul în sticle de plastic. Am consumat câte 2 căni pe zi, una după prima masă și cealaltă în cursul zilei.
M-am simțit foarte bine, mai ales că înainte eram foarte obosită de la munca în grădină. Vă sfătuiesc să cultivați și conservați aceste rădăcinoase valoroase din punct de vedere nutritiv.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Ce nu stiai despre telina | Revista Practic idei

Leave A Reply