Tehnica decoupage, simplu de folosit și cu efect spectaculos

0
Georgeta Teodorescu
Georgeta Teodorescu, București
Dragă redacție,
Sunt foarte bucuroasă când îmi văd articolele publicate în revistă și premiate. Am primit și premiile, pentru care vă mulțumesc din suflet! Vă prezint în rândurile ce urmează modul în care, folosind decupaje, se pot obține lucruri deosebite.
Prin tehnica decoupage putem realiza pentru noi sau pentru cei dragi, mici cadouri oferite la diverse ocazii, multe lucruri drăguțe și de foarte mare efect. Eu am ales două metode mai ieftine și mai ușor de realizat. Spun asta pentru că adezivii folosiți de obicei în această tehnică au prețuri mari, plus că aceștia degajă și un miros pătrunzător mai greu de suportat.
Pentru prima metodă pe care am aplicat-o, am folosit șervețel în trei straturi imprimat cu model, carton alb (cel rămas de la dresurile de damă și cel rotund de la cutiile cu triunghiuri de brânză topită) folie transparentă alimentară și fierul de călcat rufe.
Am pregătit masa de lucru, am pus cartonul alb pe o coală mai groasă apoi, peste el, am întins o bucată de folie alimentară. Am desfăcut șervețelul și am așezat peste folia alimentară numai stratul cu model. Peste acesta am așezat altă coală groasă și am trecut peste ea cu fierul de călcat încins insistând bine. Prin această metodă folia alimentară se topește și fixează stratul de șervețel pe cartonul alb. Atenție! Coala groasă de deasupra trebuie să fie suficient de mare ca să depășească folia alimentară ca nu cumva aceasta să se lipească de talpa fierului de călcat. Dacă șervețelul este bine lipit, se lasă să se răcească apoi se taie cu foarfeca după dorință.
După cum vedeți în imaginea alăturată, eu am tăiat câteva semne de carte, o copertă pentru un album de fotografii iar din cartoanele rotunde de la brânza topită am realizat suporturi pentru pahare .
Georgeta Teodorescu
Pentru a doua metodă pe care am aplicat-o, am folosit săpunuri făcute de mine, despre care am scris în articolul apărut în revista Practic-Idei nr. 11/2010 pag. 28, dar se pot utiliza și cele din comerț.
Se pot folosi servețele în trei straturi imprimate cu diverse modele sau abțibilduri cu desene tematice. Eu am lipit abțibilduri cu desene de iarnă pentru că pe acestea le aveam cumpărate de mai mult timp.
Am desfăcut hârtia de protecție de pe abțibild, am uns bine cu lac incolor apoi l-am lipit pe săpun. Cu o cârpă mică și moale am apăsat ușor pe abțibild de la mijloc spre exterior ca să se lipească bine. După câteva momente, peste abțibild, depășind fără grijă 0,5-1 cm marginile lui, am dat 2- 3 straturi de lac incolor așteptând câte 3-5  minute de uscare între straturi.   Se poate aplica această metodă și la săpunurile procurate din magazine, indiferent de model. Atenție, aveți grijă să fie de culoare albă sau pastel, căci altfel nu ies bine în evidență culorile modelului de pe șervețel sau abțibild.
Pentru aceasta trebuie să tăiați cu grijă ștampila imprimată din fabrică pe săpun cu un cuțit sau cuter, apoi să neteziți suprafața cu o bucată de lână de oțel (ori doar cu apă). Folosiți adeziv special pentru lemn, lipiți foița de șervețel sau abțibildul, apoi dați 2-3 straturi de adeziv sau lac incolor.
Atât adezivul special cât și oja sau lacul incolor folosite pentru lipire sunt durabile, săpunul folosit la spălat se subțiază, decupajul rămâne lipit mult timp cu condiția să nu-l țineți într-o savonieră în care băltește apa.
Prin această metodă, vă veți bucura de fiecare dată când veți folosi săpunul, deoarece pe lângă parfumul acestuia și igienizarea pe care o asigură, veți avea în fața ochilor o imagine drăguță.
Încercați metodele descrise și aplicate de mine, pentru că veți reuși să obțineți lucruri simpatice și unicat!
Să aveți mult spor și idei ingenioase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply