Te învăț să croșetezi o pălărioară cu floare

0

GOSPODINA DomokoStimată redacție şi dragi cititori,
Vă scriu pentru prima dată, subiectul fiind pălărioara croşetată cu flori pentru fetițe.
Eva Domokos, Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Sunt o pensionară căreia i-au plăcut dintotdeauna lucrul de mână şi florile. Chiar şi când mergeam la serviciu, după ce terminam acasă toate treburile casei, mă aşezam pentru o oră sau două „să mă delectez” cu lucrul de mână. Îmi place şi acum să croşetez, să fac milieuri din şnur, să cos goblenuri, să împletesc şep-cuțe, toate aceste îndeletniciri fiind pentru mine o odihnă activă şi o adevărată relaxare.
De Sfintele Sărbători de Paşti am croşetat pălărioare cu flori pentru nepoatele mele, pentru a economisi banii de cadouri. Mare era bucuria fetițelor când găseau în grădină şi printre straturile de flori, ouă colorate, dulciuri şi pălărioarele cu flori aduse de iepuraş.
Iată şi descrierea modului de croşetare a unei pălărioare pentru fetițe de un an sau doi ani. Se porneşte de la vârf cu şase ochiuri de lănțişor, din care fac inel, unind capetele.
Urmează 6 rânduri de picioruşe scurte, iar după acestea
10 rânduri de picioruşe luând o dată pe croşetă, în primul rând înmulțind câte un picioruş, după fiecare 4 picioruşe, iar în rândurile următoare fac înmul-țirea deasupra picioruşului înmulțit din rândul ante-rior.
Urmează 20 de rânduri fără înmulțiri, iar apoi 7 rânduri de picioruşe scurte, unde chiar în primul rând fac înmulțiri la un interval de 8 picioruşe, în următoarele 6 rânduri nu mai fac înmulțiri.
Croşetez o floare cu trei rânduri de petale: din 5 ochiuri fac inel, unind capetele, urmând un rând de picioruşe scurte, un rând de 6 bucți de lănțişoare de 5 ochiuri în jurul uinelului. Pe semicercurile formate fac un picioruş scurt, fac un ochi, 3 picioruşe la care iau o dată pe croşetă, şi încă un picioruş scurt cu un ochi înaintea lui. Procedez de la fel la cele 6 semicercuri. Când am terminat astfel primul rând de „petale” iarăşi fac 6 semicercuri de şase ochiuri, în spatele petalelor, direct pe inel.
Aici vor fi: 1 picioruş scurt, un ochi, 4 picioruşe luând o dată pe croşetă, un ochi, un picioruş scurt.
Astfel procedez şi cu celelalte semicercuri, acestea fiind al doilea rând de petale.
La fel cu rândul doi va fi şi rândul trei de petale.
Tai firul lăsând 15 cm pentru cusut. Floarea fiind astfel terminată, o aşez aproape de marginea pălărioarei şi o cos cu acul de cusut de pălărie.
În scrioarea mea vă trimit şi o fotografie cu o pălărioară croşetată de mine pentru Nicoleta, nepoțica mea.
Îi vine foarte bine, este o adevărată domnişoară când îşi poartă pălăria.
Am lucrat în general cu fire PNA rămase de la alte bucăți, împletite anterior, utilizând 4 fire şi ac de croşetat de 2,5 sau 3. Am folosit la alte pălării şi fir mai gros şi ac de croşetat nr. 2,5 sau 3.
Pălăria arată foarte bine dacă floarea este de o nuanță mai deschisă decât pălăria sau contrastantă.
Tot ce ai nevoie pentru a crea aceste lucruri frumoase este răbdare, deoarece pot părea migăloase, mai ales dacă ești începătoare într-ale croșe-tatului. După un timp, devine o activitate relaxantă și utilă.
Croșetatul în general reprezintă o modalitate la îndemână de a economisi sau de a face un ban în plus, dacă găsești persoane care să cumpere lucrușoarele. Iar cum în ultimii ani are loc o relansare a curentului hand-made (lucru de mână), găsirea de cumpărători nu este o problemă.
Sper să vă placă aceste lucruşoare drăgălaşe.
Mie îmi face multă plăcere să le realizez.
Spor la muncă, succes şi multă sănătate doresc tuturor cititorilor revistei!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply