Te învăț din experiență cum să asiști la fătarea pisicii

0
Foto: arhiva Practic Idei
Ioana Preda, București
Dragă prietenă,
Doresc să-ți împărtășesc sfaturi pentru momentele nașterii micuților pui de pisică.
Pentru că nici eu nu am știut ce să fac, aflându-mă în această situație, m-am informat din toate sursele, cum pot ajuta la rezolvarea situației. Fără asistența celorlalte persoane din casă, numai tu cu pisica mamă, poți rezolva lucrurile, cu mult calm și răbdare.  Să știi că gestația la pisici durează între 60-65 zile. Acest fapt este verificat de mine, din clipa când pisica mea a dispărut de acasă, a revenit și mi-a dăruit 4 pisoiași. Ai grijă că pisica începe să-și caute un loc sigur, confortabil și călduros încă dinainte cu o săptămână de nașterea puilor. O poți ajuta aranjându-i un coș de nuiele, o cutie mai mare de carton, pe care să o căptușești cu șervețele absorbante așezate într-un loc ferit de zgomot și curent. Pentru a le fi cald micuților pisoiași găsește un loc cald, unde temperatura să nu fie mai mică de 22-25 grade Celsius. Starea de agitație a pisicii apare înaintea nașterii și poate dura 4-12 ore. Eu am stat lângă pisica mea de la ora 22 la ora 2 dimineața. Ca să-i alini durerile o mângâi și îi vorbești ca unui om, căci te înțelege, mai ales dacă este la prima fătare. O poți ajuta dacă vezi că i-a ieșit jumătate din trupușorul unui pisoiași, trăgând foarte ușor pisoiașul, dar numai în timpul contracțiilor (niciodată în lipsa lor).
Stimulează masând ușor pântecul pisicii, având grijă că puii apar la intervale mai mici sau mai mari, ajungând între 15-45 minute. Câteodată, pisica, fiind epuizată, face o pauză de aproape 4 ore între expulzări. O lași apoi să-și facă treaba singură îngrijindu-și puii. După fiecare naștere, orice pisică înghite membrana placentară care învelește corpul puilor, aceasta este foarte bogată în prolactină, ea favorizează lactația, așa că o lași să o mănânce. Îi linge pe pui pentru a-i curăța, a-i încălzi și a le reda respirația. De asemenea poți interveni dacă își abandonează puii pentru a se odihni. Învelește pisoiașii într-o pânză curată și masează-i ușor să-i ajuți să respire. Când începe să miaune, pericolul a trecut.
Suptul pisoiașilor durează între 5-7 săptămâni, timp în care pisica mamă trebuie îngrijită cu atenție, oferindu-i alimente bogate în vitamine. Ferește pisica și pisoiașii de gălăgie și de curiozitatea copiilor. Dacă vezi că pisica are unele comportamente și semne de infecție după naștere, adresează-te urgent medicului veterinar care s-a ocupat de pisică.
Să ai parte de pisicuți sănătoși!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply