Te gandesti sa cumperi un imobil in rate? Afla totul despre Prima Casa 2019!

0

Programul de creditare Prima Casa este o alternativa rentabila atunci cand nu vrei sa optezi pentru clasicele credite ipotecare. In acest fel, vei putea cumpara sau construi casa la care visezi de mult timp. Avansul este de doar 5%, iar ratele sunt mai avantajoase decat in cazul altor credite imobiliare. Iata tot ce trebuie sa stii despre programul Prima Casa 2019, ca sa poti beneficia si tu de acest proiect.

Acest program guvernamental s-a bucurat de mare succes in anii anteriori si va continua si in 2019. Principalele avantaje ale acestui program de creditare sunt ratele mai mici, avansul de doar 5% si garantarea imprumutului de catre stat in procent de 50%.

Din acest articol vei afla totul despre Prima Casa 2019: ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a primi acest credit si care sunt actele pe care trebuie sa le depui la dosar, pentru a fi aprobat.

Conditii de creditare in cazul programului Prima Casa

Proiectul este destinat tinerilor care nu am avut niciodata o locuinta proprietate personala sau care detin o casa mai mica de 50 de metri patrati utili, impreuna cu sotul sau sotia.

Creditul este acordat de catre institutiile bancare, motiv pentru care este important sa cunosti care sunt bancile care participa la programul Prima Casa 2019. Actele pentru dosar vor fi depuse la banca aleasa, iar aceasta le va trimite mai departe, pentru aprobare, la Fondul National de Garantare a Creditelor. Procedura de aprobare a creditului poate dura pana la 60 de zile, insa daca este nevoie de acte suplimentare, pentru completarea dosarului, atunci termenul standard prevazut va fi prelungit.

Intrucat este vorba de un credit avantajos, care se adreseaza doar anumitor persoane, trebuie indeplinite mai multe conditii, pentru aprobarea acestuia. Documenteaza-te bine si afla totul despre Prima Casa 2019, ca sa poti obtine cat mai repede imprumutul. Statul aloca anual o suma limitata pentru acest program, iar daca sunt multe dosare aprobate, risti sa nu te mai poti inscrie.

Iata mai jos care sunt conditiile necesare pentru acordarea creditului Prima Casa 2019:

 • Solicitantul nu trebuie sa detina sau sa fi detinut o locuinta proprietate personala;
 • Solicitantul poate avea in proprietate, impreuna cu sotia/sotul, o locuinta de cel mult 50 de metri patrati utili;
 • Durata maxima de rambursare este de 30 de ani, iar rata dobanzii nu poate depasi Robor la 3 luni + 2%;
 • Creditul se acorda numai in lei;
 • Creditul se acorda pentru cumpararea sau construirea locuintelor cu clasa energetica A, B sau C;
 • Avansul platit trebuie sa fie de 5% din valoarea locuintei, daca pretul este de cel mult 60.000 de euro;
 • Pentru o locuinta mai scumpa de 60.000 de euro, avansul va fi 3.000 euro + diferenta dintre pretul casei si limita de 60.000 euro. De exemplu: pentru o locuinta de 80.000 euro, trebuie sa platesti un avans de 3.000 euro + (80.000 – 60.000), adica 23.000 euro.

Documente necesare pentru programul Prima Casa

Dupa ce te-ai informat despre conditiile necesare pentru acordarea creditului, va trebui sa alegi banca de la care vei obtine imprumutul si sa mergi la ghiseu cu toate actele necesare, pentru intocmirea dosarului. Pentru a nu preintampina problemele si a reduce durata necesara aprobarii creditului, trebuie sa stii de la bun inceput care sunt toate actele de care ai nevoie. Iata care sunt acestea:

 • Adeverinta de venit;
 • Copie dupa contractul de munca;
 • Copie dupa fisa fiscala;
 • Copie dupa certificatul de casatorie;
 • Declaratie de propria raspundere scrisa la notar: trebuie sa spui daca ai alte credite in derulare si daca ai o alta locuinta in proprietate;
 • Documente care sa ateste venituri din activitati independente (daca este cazul);
 • Precontract de vanzare-cumparare sau de constructie incheiat cu o firma specializata pentru construirea imobilului dorit;
 • Documente cadastrale.

Ce costuri implica pentru tine programul Prima Casa

Desigur, trebuie sa stii care vor fi costurile pe care va trebui sa le platesti, daca vei obtine un credit prin programul Prima Casa 2019.

 • In primul rand, vei avea de platit avansul, apoi, in fiecare luna, va trebui sa achiti rata creditului. Dobanda este variabila, in functie de valoarea pe care o atinge Roborul la 3 luni, deci este posibil ca suma totala de plata sa difere de la o luna la alta.

 • Vei avea probabil de platit si comisioane, dar acestea difera de la o banca la alta. Daca ai rabdare si te informezi corect, poti gasi o banca unde ai de platit mai putine taxe de acest fel. Un comision pe care va trebui sa-l platesti obligatoriu este cel de garantare: 0,45% pe an din valoarea sumei garantate de stat.

 • Desigur, la toate acestea se vor adauga sumele pe care le ai de achitat la notar, taxa de intabulare si asigurarea obligatorie a locuintei (suma difera in functie de marimea si vechimea locuintei pe care o alegi).

Programul Prima Casa a fost conceput in anul 2009, ca si solutie pentru familiile tinere care ar fi vrut sa-si cumpere o locuinta, dar nu aveau banii necesari pentru achitarea avansului cerut de banci. Iata de ce acest tip de credit continua sa fie o alternativa avantajoasa si in 2019.

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Unsplash @paralitik, @rawpixel

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply