Tânărul oraş… milenar!

0
pasari pe mal
Foto: Robert Codescu
Robert Codescu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Dragi cititori, Toată lumea te invidiază, când spui că te duci vara la mare, la fel cum toată lumea râde de tine când spui că te duci la mare în decembrie.
La fel mi s-a întâmplat şi mie când le-am spus prietenilor, amicilor şi cunoscuților că plec la Mangalia de Sf. Nicolae. „Ce faci tu un sejur întreg iarna la mare!?”, „Să-ți iei crema de plajă!”, „Nu uita slipul îmblănit!” şi alte glume de la noi din cartier, care m-au adus în pragul să renunț la sejurul pe litoral din decembrie. Dar, pentru cei foarte puțini care nu ştiu încă, țin să precizez că Mangalia este totuşi o stațiune, unde se face şi tratament balnear pe tot parcursul anului, aşa că veți găsi animație şi-n afara sezonului estival. Cunoscută încă din antichitate sub denumirea Callatis, Mangalia a început să cunoască gloria şi faima de abia în anul 1962, când guvernul de atunci decide construirea stațiunilor Olimp, Neptun, Jupiter, Cap aurora, Venus și Saturn, la nordul oraşului, dar şi ridicarea de noi unități hoteliere în oraş pe malul Mării Negre. Aşezată strategic în drumul către nordul litoralului bulgăresc, Mangalia va cunoaşte un progres rapid, astfel că în anul 1995 primeşte statutul de municipiu. Iar Autostrada A2 nu face altceva decât să înlesnească accesul către Mangalia, iar cei 256 km se pot parcurge în aproximativ 2 ore şi jumătate, sau pentru cei fără permis şi/sau auto, există varianta feroviară directă (IR 1944), Satu Mare-Mangalia, care cu cei 948 km ai săi reprezintă cea mai lungă rută feroviară a unui tren în România. OK, de date statistice şi momente deosebite suntem cu toții sătui şi plini, dar totuşi dacă nu eşti venit pentru tratament balnear, ce poți face, un sejur întreg aici la Mangalia în luna decembrie:
 Poți să vizitezi spectaculosul Muzeu de Arheologie Callatis;
 Poți să te bucuri de plaja întreagă pentru jogging şi aerosoli marini;  Poți merge în excursie la Varna (există curse regulate);
 Poți vizita Muzeul Marinei, la ieşirea spre Limanu;  Poți hrăni lebedele ce poposesc a
ici, în fiecare an, în drumul lor spre țările calde;
 Poți să admiri seculara Geamie Esmahan Sultan;
 Poți descoperi una dintre minunile pe care natura le-a creat, Peştera Limanu;
 Poți să vezi Maramureşul, transpus arhitectonic în Biserica Sf. Mina;
 Poți înălța zmeul liniştit fără teama (de astă vară), că se va înnoda de altul;
 Poți să vizitezi frumosul Port Turistic la fel de spectaculos indiferent de anotimp;
 Poți merge la Herghelia din nordul oraşului să vezi cai pur sânge;
 Poți vedea tradiția creştină vizitând Mormântul creştin cu psalmi;
 Poți aduna scoici multe, mari cu forme deosebite, pe care vara nu le-ai găsi;
 Poți vizita mormântul cu papirus, descoperit încă din anul 1859;
 Poți să vezi cel mai spectaculos răsărit de soare de la etajul superior al hotelului.
Recunosc că există şi acel sentiment straniu de „ultimul locuitor pe Terra”, când vezi că plaja pe care nu aveai unde să-ți pui prosopul astă vară, este ireal de pustie acum, dar cred că tocmai acest sentiment îi creează Mangaliei un aer aparte şi o face cel puțin la fel de spectaculoasă iarna. Să nu uităm nici personalul hotelier care te tratează regeşte, conştient fiind că hotelul lor, totuşi nu se află amplasat într-o stațiune montană pentru sporturi de iarnă. Fiind municipiu, Mangalia beneficiază de toate „binefacerile modernizării”: semnal GSM de calitate pe toate rețelele de telefonie mobilă, supermarketuri, agenții bancare şi A.T.M.-uri ale celor mai importante unități bancare, acces internet atât wireless cât şi prin cablu. Locuitorilor Mangaliei le place să se laude cu cele două aeroporturi internaționale care deservesc municipiul lor: cel de la Mihail Kogălniceanu şi cel de la Varna. Fără nicio îndoială că vor fi întotdeauna (ca peste tot), aspecte de îmbunătățit şi aici în Mangalia, dar acest articol nu-şi propune să fie unul de atitudine cetățenească, ci doar un nou articol care doreşte să vă prezinte spectaculoasa noastră țară, România. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face iarna în milenarul şi mereu tânărul Callatis, însă îmi voi lua permisiunea să vă las vouă, dragii mei cititori, libertatea de a descoperi şi completa în continuare lista anterior expusă.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply