Tăierile pomilor (IV)

1

Monica Viericiu
Tăierile pomilor sunt necesare pentru formarea coroanei, fructificare, întinerire, dar pentru ca totul sa meargă perfect ai nevoie de unelte potrivite.
Unelte curate Reține că indiferent de tipul de tăiere este esențial ca aceasta să se facă precis și curat, adică folosind unelte foarte bine ascuțite, astfel încât rana produsă pomului să fie minimă. Diametrul crengilor poate varia, de aceea este bine să te asiguri că ai alături un ajutor de nădejde, adică o unealtă de bună calitate și suficient de puternică pentru operațiunile planificate.
Orientarea mugurelui Fii cu băgare de seamă la direcția înspre care este orientat mugurele deasupra căruia faci tăiarea deoarece ramura care va apărea aici va urma aceeași direcție, așadar mugurele trebuie să fie orientat spre exterior.
Există mai multe modele de foarfeci pentru ramuri groase. Foarfecile cu tăiere prin forfecare cu contracuţit curbat sunt destinate tăierii în lemn crud, verde, pe când cele nicovală au fost concepute pentru tăierea lemnului uscat și dur. În magazine vei găsi și un al treilea tip, cu contracuţit drept ce se folosește la tăierile de precizie, deoarece poate tăia cu vârful lamelor, caz în care lama trebuie să aibă un strat anti-alunecare sau zimți. Când alegi unealta de tăiat, un alt criteriu important este grosimea ramurilor pe care vrei să le scurtezi sau să le elimini, pe instrucțiunile fiecărei foarfeci de crengi vei găsi notat diametrul maxim al ramurilor pe care le poate tăia. Mecanismele noi permit tăierea ramurilor până la 50 mm diametru în unul sau mai multi pași, cu efort redus, deoarece sistemul de pârghii încorporat poate amplifica forța mâinilor cu până la 18 ori, deci muncești fără să te încordezi prea tare. În cazul crengilor cu diametru mare, se utilizează fierăstrăul de mână, iar tăierea se face în mai multe etape.
Există modele de foarfeci de ramuri groase cu mânere telescopice, ceea ce este de folos când ai de ajuns la ramuri mai îndepărtate. Brațele foarfecilor să fie rezistente și tratate, preferabil din materiale ușoare ca poliamidă armată cu fibră de sticlă, aluminiu tratat. Pentru a evita apariția bătăturilor, alege unelte cu mânere ergonomice, cu inserții de plastic moale ori plută. Ca să te decizi care unealtă este mai potrivită pentru volumul de muncă estimat raportat la numărul de pomi și mărimea grădinii, poți încerca și sistemul de orientare de pe unele site-uri unde, în funcție de tipul de grădină, de așteptările privind produsul și munca pe care ești dispus să o depui, vei primi cateva indicații. Îți doresc succes în această activitate de primăvară!
Citeste si celelalte articole dedicate tăierilor la pomii fructiferi!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Unelte practice pentru grădinărit | Revista Practic idei

Leave A Reply