Tăierile de fructificare necesare la mur și zmeur

2

ing. Ion Chițu, loc. Cocorăștii Mislii, jud. Prahova
Stimată redacție, O operație foarte importantă care se execută primăvara devreme la tufele de mur și zmeur este cea de tăiere de fructificare.
În rândurile ce urmează voi explica modul cum se execută aceste lucrări, răspunzând astfel mai multor cititori ai revistei printre care se numără atât Florina Stănilă, cât și Cristian Firea. Tăierile de fructificare la mur și zmeur se execută primăvara devreme, la începutul lunii martie și au ca scop îndepărtarea tulpinilor sau a porțiunilor de tulpină care, fie sunt în exces, fie sunt afectate de boli, dăunători sau degerături. Tăierile de fructificare se suprapun cu tăierile de igienizare și se execută concomitent cu acestea.
Dacă tăierile de igienizare urmăresc îndepărtarea părților afectate, tăierile de fructificare urmăresc menținerea unui număr optim de de tulpini și creșteri laterale care să rodească bogat. Resturile vegetale rezultate în urma tăierilor se transportă cât mai departe de cultură și se ard.
Tăierile la mur. Pentru o dezvoltare armonioasă a tufelor este necesar ca în primii 2-3 ani să se păstreze la fiecare tufă una, maximum două tulpini roditoare, iar începând cu anii 4-5 se va adăuga succesiv câte o tulpină anual. De exemplu, la o tufă de mur cu vârsta de 3 ani care are 3-4 tulpini, se va păstra o singură tulpină, maximum două, iar celelalte vor fi tăiate de la nivelul solului. Bineînțeles că vom păstra tulpina sau tulpinile cele mai viguroase și mai bine poziționate în tufă, urmărind totodată ca acestea să aibă cât mai multe creșteri laterale și să nu fie afectate de boli și ger. Tulpina rămasă pe loc va fi scurtată la înălțimea de 1,8-2,0 m, iar dintre creșterile laterale vor fi păstrate un număr de 4-5, care vor fi tăiate la 25-30 cm, restul urmând să fie retezate de la punctul de inserție pe tulpină. Cele 4-5 creșteri laterale vor fi dispuse alternant pe tulpină, începând de la înălțimea de aproximativ 50 cm față de sol și până la vârful tulpinii. Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează, deoarece lăstarii fructiferi sub greutatea fructelor, se apleacă apoi către sol, acestea putând fi murdărite de ploi și vânt. Aceste tăieri mai au și rolul de a descongestiona tufa de mur pentru o mai bună însorire și aerație, contribuind la combaterea naturală a bolilor și dăunătorilor care se propagă la umbră și în mediul umed.
Tăierile la zmeur. Tăierile de fructificare la zmeur sunt relativ mai simple și constau în formarea unei benzi sau a unui gard fructifer cu lățimea de 40-50 de cm pe toată lungimea porțiunii plantate. Având în vedere că zmeurul, spre deosebire de mur, drajonează puternic, în cel de-al doilea an după plantare vom avea de o parte și de cealaltă parte a rândului inițial plantat, o mulțime de drajoni de diferite grosimi și înălțimi. Scopul tăierilor este acela de a selecta cele mai bune tulpini care să nu aibă boli sau degerături, să fie suficient de groase și dispuse alternant, astfel că pe o lungime de un metru liniar de gard fructifer cu lățimea de 40-50 cm să regăsim 15-20 de tulpini. Tulpinile bolnave sau rupte, ori prea subțiri se taie de la nivelul solului și se ard. Tulpinile rămase pe loc se taie la înălțimea de 0,8-1,20 m înălțime urmărind ca diametrul la punctul de tăiere să nu fie mai mic de 0,8 cm. Dacă avem o cultură înființată pe mai multe rânduri, iar drajonii au acaparat și intervalul dintre rânduri, se va trece la eliminarea în totalitate a acestora, restabilind intervalul necesar pentru o bună însorire și ventilație, dar și pentru accesul la efectuarea diferitelor lucrări de întreținere.
Menționez că aplic personal aceste lucrări de tăiere cu rezultate foarte bune, iar dacă le veți urma, veți avea și voi recolte bogate atât la mur, cât și la zmeur. Pentru cei care vor informații, dar și material săditor de mur, zmeur, căpșun și alți arbuști fructiferi, pot fi contactat la nr. de telefon 0744788920, sau pe adresa de e-mail [email protected] Vă doresc o primăvară frumoasă și spor la treabă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum ingrijesti liliacul | Revista Practic idei

  2. Pingback: Taierile pomilor fructiferi | Revista Practic idei

Leave A Reply