Taie liliacul dacă vrei să producă flori frumoase

0

Vasile Iordana, Buzău
Dragii mei,
Doamna Virginia din sat Corjăuți, com. Hiliseu-Horia, jud. Botoșani a solicitat colaboratorilor revistei Practic Idei sfaturi despre cum se îngrijește liliacul.
Și eu am în grădină doi lilieci, unul sub formă de tufă și unul sub formă de pomișor. Ambele forme au fost obținute prin tăieri repetate după trecerea florilor, acesta este momentul cel mai bun. Începe imediat după tăiere și producția de muguri pentru primăvara viitoare. Dacă îi tai mai târziu sau mai devreme, vor da mai puține flori sau poți avea surpriza să nu mai înflorească. Ramurile noi înfloresc de obicei după doi ani. Începi tăierea cu ramurile și tulpinile moarte, apoi le îndepărtezi pe cele mai firave care nu se vor dezvolta și nici nu vor înflori. În primii trei ani tai în fiecare primăvară fără milă o parte din flori, tufa va deveni mai viguroasă.
Terenul grădinii este cam calcaros, dar le merge bine liliecilor mei, înflorirea se produce mai târziu, fiind o zonă mai rece. Este o plantă rezistentă, dar trebuie ferită de pete negre sau de larve de fluturi. Vara este momentul să înmulțești liliacul prin butași. Sapi o groapă de aproximativ 50 cm adâncime, o umpli cu pământ de grădină plus compost de grajd, adaugi multă apă. Alege-i un loc însorit, el provine din țări calde. Îngrijit bine, îți umple grădina de parfum și culoare în luna mai-iunie, în funcție de zonă. Atât florile cât și frunzele au proprietăți terapeutice. În cosmetică este adorabil parfumul, preferatul meu.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply