Tablouri din paie de ovăz

0

Valerian Trețiag, com. Cornu Luncii, jud. Suceava
Stimată redacție,
M-am gândit să vă scriu și eu câteva rânduri și să le explic persoanelor tinere și care au timp, să facă ceva ce eu am făcut cu ani în urmă și am câștigat niște bănuți în plus. Am făcut tablouri din paie de ovăz.
Vă trimit în plic și o fotografie, pentru a vedea cei interesați ce frumusețe de tablouri au ieșit. Am făcut foarte multe modele pe care le vindeam prietenilor, ce le cumpărau pentru ei sau pentru a le face cadou celor dragi. Peste ani m-am lăsat de această frumoasă ocupație, deoarece nu am mai avut timp disponibil pentru a continua. Dar cum se fac aceste minunate tablouri?
Mai întâi se procură placajul care se acoperă pe o parte cu o pânză subțire foarte ieftină, de culoare neagră. Se lipesc marginile pânzei pe spatele placajului cu aracet. Din timp se pregătesc paiele de ovăz sau de secară. Aceste paie se taie între noduri și se pun la înmuiat într-un vas mai mare, astfel încât să le acopere apa în totalitate. Se lasă circa 3 zile după care se scot, se taie pe lung și se calcă cu fierul de călcat bine încins. Nu se stă cu fierul prea mult pe paie, deoarece ies închise la culoare. Depinde cât de închis sau deschis la culoare se dorește să fie paiul. Pe o foaie de hârtie, mai subțire sau mai groasă, se desenează modelul dorit. Pe verso se lipesc paiele călcate cu fierul (drepte) unul lângă altul. După această operație se decupează modelul și se lipesc tot cu aracet pe pânza de pe tablou. În fotografie se pot observa câteva margarete. Acestea sunt făcute din pânză albă. Unde se observă culoarea mai închisă, se ține fierul mai mult pe modelul din pai. Vă rog să încercați acest lucru, veți vedea că vă place și va fi o ocupație foarte frumoasă, de unde veți câștiga un ban în plus. Este greu până începi și faci primul tablou. După aceea nu-ți vine să te mai lași. În speranța că vă voi fi de folos cu ideea mea, vă doresc numai bine, până la următoarea întâlnire prin intermediul revistei.
Foto: Valerian Trețiag

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply