Ta Phrom, locul unde copacii au prins viață I

0
Arhiva personală
Dragi cititori,
O vacanță în Cambodgia este acel lucru pe care oricine îl visează de îndată ce vede câteva poze. Da, e departe. Da, o groaza de mituri despre nesiguranță înconjoară țara. Si da, aici vei găsi peisaje pe care nu le vei mai regăsi nicăieri în lume.
În Cambodgia, turismul a explodat imediat ce vechile temple au fost incluse în patrimoniul UNESCO, promovate și introduse în circuitul turistic din Indochina, apoi în cel mondial. Tot parcul arheologic Angkor este în patrimoniul mondial și este unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Vedeta parcului este templul Angkor Wat, cel mai mare templu religios din lume. Însă, pe lângă acesta, mai există alte zeci de temple, cărora timpul și uitarea le-au dat un farmec unic pe Pământ. În scurta mea vizită de o zi printre templele khmere, cel mai mult m-a impresionat Ta Phrom.
Arhiva personală
Nu pentru că a fost făcut faimos de filmul Tomb Rider cu Angelina Jolie, nu pentru sculpturile sale, nu pentru dimensiunile sale, ci pentru că este extrem de fotogenic și pentru că m-a transpus într-un basm cu o pădure de copaci vii de care nu știam dacă să mă feresc sau nu. Templul a fost construit în stilul Bayon în secolele XII-XIII și a fost ridicat din porunca regelui khmer Jayavarman VII. Inițial s-a numit Rajavihara, ce se traduce în „mănăstirea regelui” și a îndeplinit rolul de mănăstire budistă și de universitate. După căderea imperiului Khmer, în secolul al XV-lea, a fost abandonat cam 530 de ani. A fost înscris în UNESCO în anul 1992. În timpul lucrărilor de restaurare începute în ani 2000 în complexul Angkor, s-a decis ca Ta Prohm să fie lăsat așa, deoarece aceea este frumusețea sa naturală. Dar în 2013, a fost nevoie să fie consolidat cu schele de fier pentru a proteja turiștii, deoarece, din cauza forței rădăcinilor copacilor, bolovanii de sute de kilograme încep să cadă.
Continuarea acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply