Ta Phrom, locul unde copacii au prins viață II

0
Arhiva personală
Dragi cititori, continuăm articolul început aici.
Templul aparține… copacilor
După ce templul a fost abandonat, arborii nu au vrut să crească, normal, pe pământ. Au invadat templul și semințele s-au fixat în mușchiul dintre blocurile de piatră ale clădirii. Greu de imaginat, peisajul este unul mai mult decât impresionant. Rădăcinile au intrat adânc printre ziduri, dărâmând chiar o parte din templu. Inclusiv zidurile de apărare sunt invadate de rădăcinile aeriene, care și-au găsit acolo loc de supraviețuire.
Însă, cei care îți taie respirația sunt copacii care au ajuns să măsoare aproape 60 de metri înălțime și care sunt efectiv pe acoperișul templelor. De aici, rădăcinile se scurg ca o lavă până pe sol. Sau îmbracă zidul ca o caracatiță furioasă. Stând în fața lor, lângă bolovanii imenși căzuți din construcție, realizezi mai mult ca niciodată forța imensă de care aceștia dau dovadă.
Sculpturi rămase
Ta Prohm are puține reprezentări în piatră, deoarece au fost distruse după moartea regelui. Însă merită să te oprești asupra celor care încă există – reprezentând gardieni ai templului sau călugări care se roagă. O altă sculptură, dar care nu a rămas întreagă, arată plecarea lui Siddhartha, cel ce avea să devină Buddha, din palatul tatălui său. Sculpturile în piatră, vechi de peste 600 de ani, sunt lucrate manual cu o măiestrie desăvârșită!
Arhiva personală
Viitorul templului
Templul se dărâmă încetul cu încetul. Am observat gradul de degradare atât în exterior, cât și în interior – unde, unul dintre culoarele templului este blocat de blocurile de piatră căzute din ceea ce a fost odată tavanul. Templul nu poate fi recondiționat din cauza rădăcinilor copacilor ce l-au năpădit. De la lucrările din 2013 au început să se pună schele și contraforți. Însă unii copaci sunt bătrâni, mari, grei și au început să se aplece. Unii mai au câteva crăci tăiate, în speranța că vor rezista cât mai mult. Problema va apărea când rădăcinile vor putrezi, iar templul se va prăbuși cu totul. Iar singura soluție pentru Ta Prohm va rămâne reconstrucția de la zero. Dacă dorești să descoperi și alte locuri uimitoare, intră pe blogul meu corinamatei.ro. Vacanță plăcută oriunde ai merge!
Text: Corina Matei

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply