Suport de reviste

0

Monica Viericiu
Dacă te-ai săturat să te împiedici de revistele împrăștiate prin toată casa, înseamnă că ai nevoie de un suport pentru ele. Desigur, găsești multe modele, dar ce-ai zice de unul aparte, decorativ si demontabil?
La un târg de mobilier am remarcat modelul din fotografie, atât pentru forma oarecum neobișnuită (cine s-ar fi gândit că locul unei mioare este în living?), cât și pentru faptul că a fost conceput ingenios, piesele se monteaza si demonteaza fara a fi nevoie de îmbinări clasice cu adeziv sau cuie. Totul pleaca de la formele geometrice care se îmbină foarte precis, conferind stabilitate  si rafinament ansamblului. Fiecare piesă are un loc exact si se îmbină cu celelalte, ca într-un puzzle 3 D. De fapt piesele, decupate din lemn, au și tăieturi înguste la mijlocul lor, astfel încât odată unite să pară lipite. Conturul oiței reprezintă piesa principală, care se sprijină pe doua decupaje închipuind fiecare câte o pereche de picioare. Apoi deasupra vine placa pe care se sprijină efectiv revistele și elementele despărțitoare.
Aceasta piesa de mobilier poate fi obținută și de un meșter amator, cu condiția să aibă materie primă adecvată și un ferăstrău pendular de nădejde. Înainte de a tăia piesele, se face o simulare a proiectului la scară mai mică, din bucăți de carton, apoi se stabilesc dimensiunile elementelor finale, forma. Este de preferat să se facă șabloane (pentru că desenatul direct pe lemn poate să lase urme) de carton si să se amplaseze pe placa de lemn astfel încât să se utilizeze cât mai bine materialul. Pornind de la acest principiu al îmbinărilor directe se pot face și băncuțe, scaune sau alte piese de mobilier. Atenție foarte mare necesită decupajele din zona de îmbinare, a căror grosime se corelează cu cea a plăcii de lemn.
La final, lemnul poate fi lăsat natur, poate fi băițuit sau lăcuit după cum se asortează mai bine cu restul mobilei din living sau altă cameră unde va sta.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply