Sunătoarea acționează în colite și nevroze ușoare

1
Foto: arhiva Practic-Idei
Stanca Sorică, com. Măldăieni, jud. Teleorman
Dragii mei,
Sunătoarea sau pojarnița este folosită în medicina naturală pentru tratarea afecțiunilor nervoase, digestive, respiratorii, a stărilor de indispoziție și a rănilor.
Sunătoarea poate fi folosită ca:
Infuzie: se face dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită la 200 ml apă clocotită; se infuzează în vas acoperit timp de 10 minute, se strecoară și se beau 3 ceaiuri pe zi, cu înghițituri rare, după fiecare masă, având efecte în colite cronice, enterocolite, boli de ficat și vezică biliară, diaree. Pentru acțiunea antidepresivă, cura durează 2-3 luni, efectul instalându-se după 3 săptămâni de tratament.
Tinctura de sunătoare: se prepară din 2 pumni de plantă uscată la un litru de alcool de 40 grade; se lasă la macerat 2-3 săptămâni într-o sticlă ținută la cald, după care se strecoară și se păstrează la rece, în sticle bine închise. Se consumă câte 10-15 picături, de 3-4 ori pe zi, având acțiune de tipul vitaminei P asupra permeabilității vaselor sangvine.
Într-o cură de minimum 21 de zile acționează asupra afecțiunilor nervoase, mai ales în nevroze, nevrite, depresie nevrotică ușoară, astenie, isterie, somn agitat, mers în somn, tulburări de vorbire. Prin efecte antiseptice, antiinflamatoare și astringente acționează în diaree, colită cronică, enterocolită, congestie hepatică, hepatită cronică, gastrite, ulcer gastric și dispepsii.
La tratamentul cu tinctură se recomandă concomitent să se adauge consumul zilnic al unui ceai de sunătoare, o baie zilnică de picioare și o baie generală săptămânală.
Maceratul se face din 30 g flori uscate în 500 ml alcool 40 grade și o lămâie tăiată în rondele; se lasă la macerat 15 zile la loc cald, se îndulcește după gust și se consumă câte 2-3 păhărele pe zi, în scop aperitiv și în ușurarea digestiei.
Siropul de sunătoare se prepară din 250 ml infuzie concentrată, pusă într-un sirop din 300 g zahăr și 200 ml apă. Se ia câte o linguriță la intervale de o oră cu efecte în reglarea secreției bilei.
Pulberea din plantă uscată și măcinată (10 g) se amestecă cu 20 g miere de albine și se ia dimineața și seara, câte o jumătate de linguriță, având efecte în stimularea secrețiilor biliare, în boli de ficat și colite cronice. Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Ce tratezi cu sunatoare | Revista Practic idei

Leave A Reply