Albinele în luna ianuarie

0

Mă voi referi la luna ianuarie și preocupările apicultorilor în această perioadă și sper că voi fi de folos în special celor care se află la început de drum. În sezonul rece principalul gând al apicultorilor se îndreaptă spre sezonul următor și planificările în legătură cu acesta, dar în același timp preocuparea este aceea de a menține familiile de albine în viață și în condiții cât mai bune.

Perioada de iernare a familiilor de albine diferă de la an la an, în funcție de condițiile climatice ale anului. La începutul iernii, familiile de albine nu mai au puiet și trec printr-o perioadă cu o activitate foarte redusă, dar începând cu a doua parte a lunii ianuarie, de obicei albinele încep să consume o cantitate mai mare de hrană, cresc temperatura din ghemul de iernare și matca începe să depună ouă.

Apicultorul care și-a pregătit corect și la timp familiile de albine în vederea iernării, lăsându-le cantități suficiente de miere de bună calitate și păstură, nu are de ce să-și facă griji în privința hranei. Va trebui să se asigure că stupii săi nu sunt deranjați de nimic, fiind foarte importantă păstrarea liniștii în stupină. Este foarte importantă totodată protecția stupinei față de vântul puternic și curenții reci de aer.

Vatra pe care are loc iernarea stupilor este bine să fie protejată cu gard fix sau mobil, care oprește curenții de aer sau chiar improvizat din diferite materiale pe care le are fiecare la îndemână.

Chiar dacă luna ianuarie este caracterizată prin regim de iarnă cu temperaturi foarte scăzute, totuși de obicei apar și zile mai calde, însorite, cu temperaturi peste 10 grade Celsius. În aceste zile prezența apicultorului în stupină este obligatorie și foarte utilă.

În aceste zile mai calde se pregătește stupina cu talaș sau fân, pus din loc în loc în fața stupilor, pentru a ne asigura că nu se vor așeza albinele pe solul rece și se deschid gratiile antișoareci, se așează scândurica pentru zbor, iar apicultorul va trece prin fața tuturor stupilor urmărind cu atenție situația lor după modul în care are loc zborul de curățire.

Menționez faptul că aceste zboruri de curățire sunt esențiale pentru buna iernare a familiilor de albine.

În timpul iernii nu putem verifica starea familiilor de albine deschizând stupul și controlând așa cum se face în sezonul cald, de aceea apicultorul va învăța să urmărească semnele exterioare. Mai întâi va merge la stupină, dacă nu locuiește lângă aceasta, la intervale de 2-3 săptămâni, spre sfârșitul iernii vizitele vor fi mai dese și va privi cu atenție stupii, împrejurimile și dacă au apărut unele modificări în zonă.

În primul rând, vom urmări starea stupilor; aceștia să nu fie deteriorați, scândurica de zbor să fie curată, iar urdinișurile asigurate cu gratii antișoareci. Urmele lăsate de păsări nu trebuie ignorate, deoarece acestea deranjează stupii și se vor instala sperietori.

Având în vedere că în această perioadă a anului apicultorul nu are de lucru în stupină, cu excepția vizitelor menționate și a înlăturării zăpezii, totuși nu poate fi o perioadă de pauză, deoarece este recomandat ca apicultorul să-și pregătească materialele necesare pentru sezonul apicol următor.

Apicultorul va calcula necesarul de rame pentru noul sezon, le va încheia și le va însârma, de asemenea va repara stupii cu defecte și va pregăti suporturile pentru alte familii pe care va dori să le formeze. Tot în perioada sezonului rece, se spală și se dezinfectează echipamentul apicol de rezervă și se topește ceara din fagurii vechi. Este perioada în care se face și aprovizionarea stupinei cu materiale și utilaje necesare pentru sezonul activ.

Procedând în acest mod, în timpul sezonului apicol activ se va putea ocupa de îngrijirea, dezvoltarea, obținerea produselor apicole și înmulțirea familiilor de albine, fiind degrevat de lucrările amintite mai sus. Voi mai menționa faptul că, la o stupină cu un număr mai mare de stupi lucrările din atelier, gen pregătirea ramelor necesare, ocupă mult timp și este esențială organizarea acestor lucrări în perioada de iarnă pentru asigurarea bunului mers al stupinei.

Nu voi încheia fără a menționa un alt aspect la fel de important și anume pregătirea profesională care nu trebuie trecută cu vederea, iar apicultorilor le sunt de mare ajutor studiul individual, conferințele apicole care se organizează în sezonul rece și cursurile de calificare în meseria de apicultor.

Vă doresc tuturor sănătate, realizări, bucurii și optimism, precum și un an mai bun!

Foto: www.pixabay.com

Ana-Maria Hrițulescu, com. Pericei, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply