Stupina în luna aprilie

0

Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj
Dragă redacție,
Suntem în plină primăvară și pentru că lucrările din stupină se modifică lună de lună, m-am gândit să vin în ajutorul celor începători în apicultură și să detaliez câteva lucrări specifice pentru luna aprilie.
Aprilie este luna în care înfloresc pomii fructiferi și rapița, păpădiile și alte plante din flora spontană. Primăvara își intră în drepturile sale firești în toate zonele țării, timpul se încălzește și datorită înfloririi a numeroase specii de arbori și arbuști nectaro-poleniferi, precum și a unor numeroase specii de plante din flora spontană și cultivată, se asigură nectarul și polenul necesar pentru dezvoltarea familiilor de albine.
În această lună se încheie procesul de înlocuire a albinelor bătrâne care au trecut iarna cu albine tinere eclozionate în primăvară, astfel spre sfârșitul lunii aprilie familiile de albine vor fi mai puternice decât la intrarea în iarnă. În această perioadă apicultorul trebuie să aibă în vedere mai multe lucrări importante, din punctul de vedere al dezvoltării familiilor de albine trebuie echilibrată puterea acestora prin prelevarea din familiile cele mai puternice a câte unui fagure cu puiet căpăcit în familiile slabe din stupină.
Aș menționa posibilitatea ca familiile slabe să aibă o cantitate redusă de albine, care nu ar putea acoperi încă un fagure cu puiet și am putea crea mai multe probleme ducând chiar la răcirea puietului. Astfel în familiile slabe vom proceda astfel: vom aduce un fagure cu puiet căpăcit gata de eclozionare din familie puternică, dar fără albinele acoperitoare și vom lua un fagure recent ouat de către matcă în familia slabă pe care îl vom da familiei puternice din care am luat fagurele cu puiet căpăcit, bineîn­țeles că și fagurele cu puiet tânăr îl vom lua fără albine acoperitoare pe care le vom peria cu mare grijă. Măsura mai sus descrisă are două mari avantaje: în primul rând ajutorarea familiilor slab dezvoltate, iar al doilea, la fel de important, este prevenirea intrării în frigurile roitului a coloniilor foarte puternice. A­­ceas­tă lucrare de înlocuire practic a unor faguri cu puiet de vârste diferite, se face cam de trei ori, o dată la 7-10 zile și vom reuși în acest mod să aducem familiile de albine la un numitor comun să echivalăm practic puterea acestora.
Este știut deja faptul că trebuie luptat împotriva intrării familiilor în frigurile roitului care le duce în inactivitate precum și necesitatea ajutorării familiilor slabe, deci aceasta ar fi una dintre lucrările importante. Se iau măsuri de igienizare a cuiburilor în cazul stupilor în care am avut umiditate crescută sau pete de diaree, sau mucegai, se vor muta familiile în alte lăzi curate și dezinfectate. Pe măsură ce familiile se dezvoltă se va face extinderea periodică, pentru început cu faguri clădiți deschiși la culoare, pe care îi vom pulveriza cu sirop călduț înainte de a fi introduși în familia de albine. La familiile de putere medie acești faguri vor fi plasați între ramele mărginașe, pline cu provizii și fagurii cu puiet. La familiile foarte puternice care au mătci tinere și populații numeroase extinderea se poate face prin introducerea unui fagure artificial în centrul cuibului (pulvertizat cu sirop). Extinderea cuiburilor familiilor de albine se face ținând cont de nevoile de spațiu ale fiecărei familii în parte, întârzierea introducerii ramelor poate duce la declanșarea frigurilor roitului.
Pe de altă parte nu vom extinde cuiburile mai mult decât poate acoperi cantitatea de albine existentă în fiecare familie de albine. Este recomandată scoaterea din stupi a fagurilor vechi, negri care nu conțin puiet deoarece acești faguri pot constitui un focar de infecție, putând avea urme de mucegai, bacterii, spori, în plus puietul crescut în faguri foarte vechi poate duce la apariția unor generații de albine de dimensiuni mai mici decât cele normale. O măsură profilactivă foarte importantă este înnoirea a 30% din fagurii fiecărei familii anual.
În luna aprilie, în timpul înfloririi pomilor fructiferi, familiile bune clădesc fagurii artificiali rapid și corect, cu celule de lucrătoare, iar matca depune ouă în ei, deci trebuie urmărit momentul și profitat de această perioadă pentru înnoirea cuibului. O stupină în care într-un număr de familii de albine au apărut botci de roire, este mult mai greu de stăpânit decât una în care nu au apărut. Un semn al necesității introducerii ramelor cu faguri artificiali sau a magaziilor în cazul stupilor verticali, îl constituie albirea fagurilor din cuib, prin adăugarea de ceară proaspătă înăl­țând pereții celulelor în partea superioară a ramelor, precum și construcția unor mici făgurași între podișor și speteaza superioară a ramelor.
În luna aprilie se pot face deplasări la culesul de rapiță sau poate fi cazul să fie cules la rapiță în apropierea vetrei stupinei, în acest caz este necesară extragerea mierii de rapiță imediat ce este căpăcită, cunoscându-se faptul că acest sortiment de miere cristalizează rapid. În locul cel mai însorit din stupină se instalează topitorul solar, în care se pun toate resturile de ceară ce rezultă după fiecare inspecție a stupinei, topitorul solar este practic cea mai simplă metodă pentru a topi ceară deschisă la culoare.
În stupină se aplică, după caz, tratamente preventive și curative pentru bolile albinelor: varooza, nosemoza, puiet văros și altele. Se iau măsuri pentru prevenirea declanșării furtișa­gului între familiile de albine. Se începe recoltarea polenului de la familiile sănătoase și bine dezvoltate, menționând că apicultorul va condiționa cu maximă responsabilitate polenul obținut. Imediat după recoltare polenul va fi congelat fără a se întrerupe lanțul de frig sau uscat complet și corect, apoi păstrat în saci ermetic închiși, în încăperi uscate și igienizate, în care nu pot pătrunde animale. La familiile puternice se pot începe acțiunile în vederea creșterii reproducătorilor. Vă doresc stupine cu familii de albine sănătoase și cu rezultate pe măsură! Mult succes în tot ce faceți!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply