Stupina, cum și unde o organizezi

0

Ana-Maria Hrițuleac, com. Pericei, jud. Sălaj

arhiva Practic-Idei
Dragă redacție,
Încep prin a vă mulțumi pentru revistele pe care le așteptăm lună de lună, dar și pentru scrisorile publicate și premiile primite.
Încerc să răspund celor interesati de apicultură și revin cu informații pe această temă.
Am primit în ultimele luni mai multe scrisori de la cititori ai revistei care au citit articolele mele despre albine și vor să știe mai mult din experiența mea. Cititorii care sunt interesați să înceapă o activitate în apicultură mă întreabă dacă aș putea să dau amănunte legate de mărimea stupinei, achiziționarea stupilor și a albinelor, așezarea stupilor pe vatră, cât și despre tipurile de stupi.
Îmi pare rău că nu-mi permite timpul să răspund fiecăruia în parte, dar având în vedere că întrebările se referă la teme comune, voi răspunde prin intermediul revistei.
Înainte de a achiziționa familii de albine sau roiuri, trebuie să pregătim locul în care le vom așeza; acesta trebuie să îndeplinească anumte condiții. Precizez că pentru începătorii neinițiați se recomandă ca stupina să fie compusă din 8-10 stupi și pe măsură ce apicultorul se obișnuiește cu lucrul în stupină și dobândește mai multe cunoștințe aceasta se va putea mări.
Ca reguli generale, rețineți că numărul stupilor ce pot fi amplasați pe o vatră este condiționat de resursele de cules pentru albine pe care le oferă zona, ținând cont că raza de zbor în jurul stupinei este de aproximativ 3 km.
La organizarea unei noi stupine se va ține cont și de existența altor familii de albine în raza de zbor a albinelor. În zone cu o bază meliferă bogată, dar mai ales în cazul în care se are în vedere și practicarea stupăritului pastoral pe o vatră se poate ajunge la 80-100 familii de albine. În zonele în care sursele de cules sunt mai reduse, numărul de stupi va fi de 30-35. Dacă se dorește amplasarea stupilor lângă livezi sau culturi doar în scopul polenizării acestora, atunci numărul stupilor va fi conform normelor existente pentru o bună polenizare. Dacă se intenționează achiziționarea unor familii de albine sau roiuri trebuie mai întâi să pregătim locul în care vor fi amplasate.
Locul în care sunt așezați stupii se numește: stupină, vatră sau prisacă și trebuie să îndeplinească anumite condiții:
În primul rând să fie protejat de accesul animalelor și de vânt, deci va fi împrejmuit cu un gard. Terenul trebuie să fie uscat. Locurile umede sunt contraindicate, aceasta deoarece mențin o temperatură scăzută, iar albinele vor pleca mai târziu la cules.
Vatra stupinei să fie cu pomi răsfirați care pe timp de caniculă să protejeze stupii împotriva razelor soarelui și să aibă o ușoară înclinare pentru scurgerea apei de ploaie. În mod obișnuit, stupii sunt așezați cu urdinișurile în direcție sudică.
Mai trebuie pregătiți țăruși sau suporturi pe care vor fi așezați stupii, la o înălțime de 25-30 cm deasupra solului; stupii vor avea o ușoară înclinare în față (spre urdiniș) pentru a se scurge apa care rezultă în urma condensului.
Vom evita formarea și așezarea unei stupine în apropierea unor întinderi mari de apă, a unor lacuri sau râuri mari, în apropierea șoselelor, a căilor ferate.
La achiziționarea stupilor, adică a lăzilor pentru albine, vom ține din nou cont de anumite aspecte:
Stupii pot fi construiți în gospodărie dacă avem utilaje necesare și pricepere în tâmplărie sau pot fi comandați la atelierele de tâmplărie.
Trebuie să fie confecționați din material lemnos uscat minim 3 ani (din scândură de brad sau molid), neapărat după dimensiunile standard.
La confecționarea sau cumpărarea lăzilor pentru albine vom fi atenți să aibă dimensiunile standard, altfel vom întâmpina greutăți cauzate de nepotrivirea ramelor, fagurilor artificiali, a extractoarelor pentru miere.
Se pot cumpăra și stupi folosiți, dar aceștia trebuie dezinfectați înainte de a fi populați cu albine, pentru a îndepărta orice urmă de dăunători sau infecție care s-ar putea transmite la noua familie de albine.
Înainte de popularea cu albine, stupii se vopsesc pentru a-i proteja și a fi mai durabili, iar pentru a ajuta albinele să se orienteze este bine ca stupii să fie vopsiți în: alb, galben, albastru, acestea fiind culorile identificate de albine. Mult succes apicultorilor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply