Streptocarpusul iubește soarele de dimineață

0

Virginia Hrehoreșen, loc. Vidra, jud. Vrancea
Dragi prieteni,
V-am tot scris despre lucru de mână și despre animale, dar sunt și o mare iubitoare de flori. Am foarte multe ca număr și diverse soiuri. Investesc foarte mult în flori, cumpărând de la diferite societăți, de pe internet sau făcând schimb de flori cu prietenii revistei. De data aceasta vă trimit două fotografii în care se vede o foarte mică parte din multitudinea de flori, dar promit să trimit și alte fotografii.

streptocarpus
Foto: Virginia Hrehoresen
În prima fotografie se văd cele trei tipuri de begonii decorative prin frunze. În afară de cele trei am avut încă 4 tipuri diferite, foarte frumoase, care au înghețat acum 3-4 ani și nu am reușit să le mai găsesc prin comerț. Dacă cineva are altele decât ce am eu și dorește să facem schimb, aș fi bucuroasă. În spate se vede beloperone, care se mai numește Justicia brandegeana sau hameiul de casă. Înflorește tot anul, îi place un loc luminos, semiumbrit, fără soare direct vara. Vara se ține la temperatura camerei și iarna la rece. Din experiența mea, eu îl țin și vara și iarna în aceeași cameră, vara în spatele perdelei, iarna schimb perdeaua cu una foarte scurtă ca să am multă lumină la flori și îl așez în spatele altei plante. Camera este de 3×3 m, cu geamuri late cât peretele (pe trei laturi ale camerei). Florile le așez iarna pe mai multe rânduri în fața ferestrelor pe mese în funcție de înălțimea lor încât să aibă toate lumină. Revenind la floarea beloperone, vara o ud destul de des pentru că îi place foarte mult apa. Când uit s-o ud, imediat dă semne de ofilire. Iarna o ud mai rar și foarte puțin. O stropesc cu insecticid pentru că o atacă musculița albă, păduchii de frunze și păianjenii.
În fotografie se mai văd în fundal dreapta două tipuri de croton, urzicuță, în stânga euforbia (coroana lui Iisus) și o parte din clivia. În prim plan sunt ghivecele cu streptocarpus. Pentru mine această plantă este puțin cam pretențioasă pentru că trebuie să-i înțelegem comportamentul. Am mai avut înainte 5 tipuri, dar pe parcurs mi-au murit. Din experiența mea am văzut că lumina este importantă. Dacă este insuficientă, nu înflorește sau înflorește foarte puțin. Soarele de dimineață îi face foarte bine, se dezvoltă rapid, dar soarele de amiază îl ucide cu timpul. Se dezvoltă foarte bine la o temperatură de circa 20°C. Dacă temperatura scade sub 20°C, intră în repaus și o ud mai rar cu foarte puțină apă. Dacă temperatura crește spre 30°C, la fel, intră în repaus și se udă foarte puțin. Din experiența mea am observat că este bine să îl ud în farfurioară sau pe marginea ghiveciului și la anumite intervale îl fertilizez. Este atacat de tripși și păianjeni.
plante
Foto: Virginia Hrehoresen
În a doua fotografie se vede aeschynanthus, maranta, hypocyrta, Ficus benjamina, mirtul, abutilon. Vă scriu despre aeschynanthus și abutilon câteva cuvinte. Aeschynanthus este o plantă pentru suporturi suspendate, are frunze lunguiețe, suprafața lor este lucioasă, verde închis sau argintie, verde marmorat. A mea este verde închis. Are lăstari lungi care pot atinge și 1 m lungime, iar florile pot fi roșii sau galbene. A mea are flori ca o pâlnie, la bază sunt grena închis și spre vârf roșu închis. Preferă un loc umbrit, dar luminos și temperatura agreată este de 20-25°C. Iarna preferă un loc răcoros. Este pretențioasă, pământul trebuie să fie permeabil, se udă puțin, iarna foarte rar și planta face o pauză. Vara se administrează îngrășământ, iarna deloc. Este atacată de păduchi.
Abutilonul se mai numește pristolnic sau arțar de cameră. Frunzele sunt verde deschis. Sunt soiuri care au frunze cu pete albe sau galbene, marmorate. Florile au forma de clopoței cu petalele mătăsoase, culorile: alb, galben, portocaliu, roz, roșu, violet. Înflorește din martie până în noiembrie și poate atinge și 2 m înălțime. Eu am culorile portocaliu, alb și roz. Îi place lumina și chiar soarele, dar nu cel de amiază. Se udă regulat, se administreză îngrășământ vara. Ca lăstarii să nu ajungă prea lungi, se taie primăvara și se poate obține înălțimea dorită și totodată ramificarea și înflorirea bogată, iar din resturile tăiate se fac plăntuțe noi prin butășire. Voi reveni cu alte flori!
Foto: Virginia Hrehoreșen
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply