Știi cum se udă mușcatele și ce flori rezistă la secetă?

0
muscate rosii
Foto: Practic Idei
Elisabeta Gligor, com. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Mulțumesc pentru articolul publicat în nr. 5 la pagina 64 și pentru premiul acordat, m-ați făcut foarte fericită, este primul meu articol publicat în Practic-Idei. Prin intermediul revistei mi-am făcut prieteni cu care fac schimb de flori. Vă trimit pentru concurs un articol despre mușcate și plante rezistente la secetă.
A venit vremea să încânte privirile și să înfrumusețeze grădinile, balcoanele și interioarele locuințelor prin florile lor intens colorate în roșu, existând și specii cu flori albe, roz, roșii, portocalii sau violet; este vorba despre mușcate. Mușcata nu are nevoie de îngrijiri speciale, înflorește primăvara și vara, însă dacă are condiții optime o face și iarna, rezistând chiar și în locuri fără multă lumină și cu temperaturi de 5 grade Celsius. În timpul verii și al primăverii mușcata necesită un grad ridicat și constant de umiditate, atât în ceea ce privește solul, cât și aerul și trebuie udată zilnic. Nu exagera însă, apa abundentă provoacă putrezirea tulpinilor și apariția unor ciuperci. Asigură o temperatură între 20-24 de grade Celsius, menține umiditatea compostului și lasă să se usuce de la o udare la alta. La un interval de 2 săptămâni, din aprilie și până în septembrie, adaugă în apa de udat un îngrășământ lichid. La jumătatea verii, când se termină perioada de înflorire lasă plantele la repaus timp de 6 săptămâni și udă-le doar pentru a evita uscarea compostului, întrerupe adăugarea îngrășământului, revenind apoi treptat la îngrijirea normală.
Cultivă mușcatele într-un sol afânat, bine drenat, care va permite o bună aerare a rădăcinilor, ușor acid (pH 6,5) și bogat în materie organică (pământ de frunze, turbă sau mraniță).
Udă-le dimineața devreme pentru ca frunzele să se poată usca până la lăsarea nopții (ajută la prevenirea bolilor), dacă se poate, evită stropirea frunzelor. Dacă le ții în ghivece, alege-le pe cele cu diametrul cel puțin 20-30 cm pentru a lăsa suficient loc formării rădăcinii viguroase. În plus,  pământul din ghivecele mari se usucă mai greu și împiedică astfel ofilirea plantei în perioadele călduroase și uscate. Pentru a le planta în grădină, taie butașii cu 8-12 săptămâni înainte de a-i transplanta afară. Mușcatele își formează cel mai ușor rădăcina atunci când butășirea se face primăvara sau vara.
Pentru mușcata copăcel, lasă o singură tulpină să crească, atunci când atinge înălțimea dorită, îndepărtează vârful pentru a permite formarea de lăstari laterali și tunde-o periodic. Amână mutarea în alte vase până spre sfârșitul verii, începutul toamnei.
Florile rezistente la secetă sunt: floarea-de-piatră, gazania, cosmosul, albăstrelele și margareta africană.
Floarea-de-piatră (Portulaca) e mare iubitoare de căldură, crește și înflorește numai în spațiile însorite din grădină. Plantează cât mai multe, apropiate una de alta, ca să obții un covor multicolor. Florile au culori diferite, albe, roz, purpurii, galbene, portocalii, crem, roșii, mov. Unele flori sunt simple sau bătute, dungate cu alte culori. Secretul ei: îi place solul nisipos, în pietriș și are nevoie de puțină apă. Anul următor nu mai trebuie semănată, ies singure din semințe.
Gazania (Gazania splendeus) este o plantă târâtoare care se împacă bine și cu jardiniera și cu solul arid de grădină. Deși planta este pitică, florile ei sunt mari și atrăgătoare, galbene, portocalii sau roșcate. Înflorește din iunie până în septembrie și are nevoie de puțină îngrijire. Florile se deschid la soare și se închid seara sau pe vreme înnorată. Nu tolerează ploile abundente sau solul prea umed.
Fluturași (Cosmos). sunt flori ce nu ar trebui să-ți lipsească din grădină. La noi li se spune și mărărițe, deoarece seamănă cu mărarul. Sunt albe, roz, galbene și roșii. Cosmosul iubește mult soarele și înflorește abundent dacă nu stă la umbră.
Albăstrelele (Centaurea cyanus) le găsești vara la marginea lanurilor de grâu, dar sunt cultivate și în grădini pentru culoarea atât de frumoasă și pentru proprietățile terapeutice. Pe aceeași tulpină apar flori albastre și flori de culoare roz-violacee. Le plac solurile aride, sărăcăcioase și rezistă zile întregi fără un strop de apă.
Margareta africană (Arcotis fastuasa) provine, cum spune și numele, din Africa. Tolerează bine seceta iar dacă o uzi poate crește chiar și de 1 m înălțime. Florile sunt galbene, crem, portocalii și roșii. Se deschid la răsăritul soarelui, iar noaptea se închid.
Redacției și cititorilor le doresc sănătate, bucurii și flori frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply