Știați că oxalisul aduce noroc?

0
Foto: Maria Iosip
Maria Iosip, Galați
Dragă revistă Practic-Idei,
O nouă plantă s-a alăturat colecției mele, de aceea vreau să scriu cititorilor despre ea. Se numește oxalis, care înseamnă “ascuțit” sau “acid”. Probabil numele vine de la vârful ascuțit al frunzelor sau de la gustul lor acidulat, fiind bogate în acid oxalic.
Numele ei științific este Oxalis regnellii atropurpurea (engl. Purple Shamrock Oxalidaceae). Mi s-a spus că nu trebuie s-o țin în lumină directă; udatul să nu fie  foarte des și dacă e timp, trebuie întoarsă când și când către soare, să crească uniform și frumos pe toate părțile. E un truc foarte util și am grijă s-o mai întorc uneori. Nu este o floare prea înaltă, dar frumusețea e dată de frunzele mândre, deosebite și de florile cu câte 5 petale care se deschid dimineața și se închid seara. Au felurite culori: alb-rozuliu, violet, roz-lila, roșii; se vor rupe după ce le trece înflorirea. Frunzele au 3 foliole, care atunci când se strâng formează o inimă.
Floarea aceasta se înmulțește prin despărțirea tuberculilor, prin semințe și, mai nou, am aflat că și prin frunze puse într-un pahar cu apă și lăsate 2-3 săptămâni. Solul trebuie format din turbă, pământ pentru flori și nisip.
Se spune că e o plantă aducătoare de noroc și de spor la bani, așa că îngrijiți-o cum se cuvine pentru a vă bucura și de frunzele ei, dar și de norocul pe care aceasta îl va atrage. Toamna o țin în casă, într-o cameră călduță și pe timpul iernii opresc udatul și o las să hiberneze, să se odihnească.
Iubiți această plantă aducătoare de bine, căutați s-o aveți printre preferate! Urez redacției și tuturor colaboratorilor un an mai frumos, bogat în toate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply