Stiai ca bulbii de lalea au fost folositi ca moneda de schimb?

0

Desi lalelele sunt asociate cu Olanda, acestea sunt originare din Turcia.

Mai precis, cuvantul lalea provine din cuvantul lale, in turca fiind preluat de la persani. Pe de alta parte, in occident s-a raspandit varianta derivata din cuvantul latin tulipa, cuvant preluat tot din limba turca.

  • Tulbend, cuvantul turcesc din care provine, inseamna „turban” sau „muselina”, imprumutul realizandu-se datorita formei aproximativ asemanatoare a lalelei cu un turban si petalelor netede si lucioase precum muselina.
  • In Imperiul Otoman, lalelele erau simbolul bunastarii si abundentei, cea mai infloritoare perioada a acestui imperiu numindu-se „Era Lalelelor”.
  • Lalelele au ajuns in Europa abia la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind aduse de Oghier Ghislain de Busbecq, ambasadorul olandez in Turcia din acea vreme.
  • Faima frumoaselor flori s-a raspandit cu repeziciune in Olanda si in intreaga Europa, starnind o adevarata frenezie in randul gradinarilor si al colectionarilor impatimiti.

La inceputul secolului al XVII-lea, entuziasmul crescuse atat de mult, incat bulbii de lalea devenisera o moneda de schimb. Aceasta perioada a fost numita tulipomania, termen care a evoluat, ajungand sa se refere, metaforic, la situatiile speculative din economie.


 Articol publicat in revista Casa si gradina

Text: Sabina Usurelu, foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply