Sterilizarea conservelor

1

Maria Iosip, Galați
Dragă redacție,
Ca să obții un borcănel de zacuscă sau orice alt preparat, este multă muncă și cheltuială și este păcat să ni se strice, să avem astfel de neajunsuri.
Pentru a evita acest lucru, dar și pentru cei ce vor să afle mai multe despre sterilizare, vin cu sfaturi din propria experiență, din lucruri aflate de la părinți, mătuși, cunoscuți.

  1.  În primul rând trebuie avut mare grijă cu vasele în care conservăm preparatul: borcane, sticle. Dacă sunt din anii trecuți, se curăță eticheta, se verifică să fie gura fără ciobituri (știrbă), iar capacele să fie intacte, neruginite. Se spală bine, se clătesc și se țin în cuptor sau pe o tablă pe aragaz, să se usuce bine. Dacă sunt noi, tot trebuie să le spălăm și apoi să le sterilizăm în cuptor sau pe aragaz.
  2.  Dacă avem un lichid fierbinte (suc de roșii, bulion, compot), așezăm borcanul pe o tablă, un obiect metalic și îl umplem, turnând câte puțin lichid. Se înfiletează borcanul, apoi le așezăm pe toate la un loc și le acoperim cu pături lăsând să stea așa până a doua zi.
  3.  Dacă vrem să le sterilizăm la bain-marie, atunci trebuie să îndeplinim câteva condiții. Borcanele să fie de aceeași dimensiune, timpul de sterilizare fiind diferit, în funcție de mărimea borcanului. Conținutul borcanului trebuie să fie cu 2-3 cm mai jos de marginea borcanului, să aibă loc să fiarbă lichidul, să nu atingă capacul.

Legumele, fructele nu se îndeasă și nici nu trebuie să fie mai mult de 2/3 din conținutul borcanului, deoarece trebuie completat cu lichid. Se vor fierbe în vase mari, încăpătoare. Pe fundul vasului așezăm cârpe, ziare, iar apoi fiecare borcan va fi înfășurat în ziar, având grijă să nu se atingă unul de celălalt, la fiert existând riscul să se spargă. Fierberea se va face în clocote mici, fără întrerupere. La borcanele de 720 ml fierberea va dura 30 de minute din momentul în care observăm că apa începe să clocotească.
Odată fierberea fiind terminată, închidem focul și le lăsăm așa în vas, până a doua zi, procesul de sterilizare continuând până se răcesc complet. Etichetăm și depozităm în cămară. O toamnă frumoasă și bogată vă doresc! Să aveți spor și cămări bogate!
Foto: Maria Iosip

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum amenajezi camara | Revista Practic idei

Leave A Reply