Steaua Crăciunului, înflorită de sărbători

0

Georgeta Deușan, Luna de Jos, jud.Cluj
Dragii mei,
În rândurile următoare vă prezint o floare care ne bucură cu aspectul ei în preajma sărbătorilor, Steaua
de Crăciun cunoscută și ca Poinsettia pulcherrima.
Această plantă, nefiind deosebit de pretențioasă, nu este greu de îngrijit, dar sunt câteva reguli care trebuie respectate pentru a te putea bucura de frumusețea ei înainte de Nașterea Domnului.
Steaua de Crăciun este o plantă spectaculoasă, renumită pentru faptul că în decembrie, în perioada Crăciunului, își preschimbă culoarea frunzelor superioare în roșu ca pentru a se pregăti de sărbătoare. Aspectul amintește de o stea, de unde și numele. Poinsettia pulcherrima, cum este denumirea ei științifică, arată ca un arbust cu frunze mari și late, în formă de stea, acestea în momentul în care au devenit roșii își păstrează nuanța până la începutul primăverii. Ideal este să i se pună zilnic o cantitate mică de apă, dar nu se ofilește decât dacă nu este udată pe o perioadă mai mare de o săptămână. Se păstrează în camere cu temperaturi de minim 15 grade Celsius.
Ca să-i stimulezi înflorirea (florile propriu-zise sunt micuțe și nesemnificative), se recomandă utilizarea îngrășămintelor cu conținut de molibden, fără de care planta moare. Ca să forțezi colorarea frunzelor în perioada așteptată, trebuie să o ții în întuneric total, sub o cutie sau o pungă neagră, minim 14 ore/zi, timp de cam 2 luni. Deși poate nu te înduri să o scurtezi, când este nevoie, planta trebuie tunsă, pentru a nu se sufoca de frunze. După ce a înflorit, cere o perioadă de pauză de minim 2 luni, timp în care se va uda mai rar și nu va fi supusă fertilizărilor.
Dragi cititori, îngrijiți cu dragoste aceste plante care vă vor face sărbătorile mult mai plăcute, colorate și frumoase. O iarnă frumoasă și sănătate vă doresc!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply