Stapelia, steaua serifului

0

Monica Viericiu
Dacă vrei o plantă interesantă în colecția ta, îți propun Stapelia, steaua șerifului, cum este cunoscută popular  datorită formei florii.
Genul Stapelia cuprinde aproximativ 50 de specii de plante cu flori diferite, unele pline de perișori, altele netede, a căror mărime poate ajunge și până la 30 cm mărime. Deoarece provin din Africa, iubesc lumina din abundență, de preferat filtrată, dar suportă și soarele. Cresc puțin în înălțime, arareori depășind 25-30 cm.
Pământul potrivit pentru steaua șerifului este unul cu o compoziție asemănătoare celui folosit la cactuși, adică un amestec de pământ fertil și nisip grosier. Stapelia înflorește vara, de obicei și tot timpul se udă din abundență, astfel încât substratul să fie umed, dar totodată apa să nu stagneze în farfurioara ghiveciului, fiindcă se pot dezvolta diverse boli. Este destul de pretențioasă la acest aspect, dar cu grijă se poate cultiva. Se înmulțește prin semințe (este destul de greoi) ori butași (destul de ușor). De reținut că deși floarea arată interesant, emană un miros neplăcut, pentru a atrage insectele care contribuie la polenizare.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply