Stabilim distanțele dintre răsaduri cu marcatorul

0
distantier rasaduri
Foto: arhiva Practic Idei
Doina Nicolaescu, com. Cilieni, jud. Olt
Dragă redacție,
În grădinărit, ca în orice ocupație este nevoie de unelte specifice, de aceea vă descriu câteva dintre obiectele folosite de noi în perioada semănat-repicat.
La tasatul pământului când repicăm folosim o paletă construită de noi. Fără tasare s-ar astupa găurile pe care le facem cu marcatorul, altă unealtă indispensabilă. Pe acesta îl folosim pentru a marca distanța dintre fire și locul fiecărei plante în toc.
Din tocul unde avem plantele semănate le repicăm mai întâi pe cele mai bine dezvoltate și grosuțe la tulpină. Cele care rămân, le udăm pentru că s-a mișcat pământul de la rădăcina lor și altfel s-ar ofili. După ce le mai lăsăm 5-6 zile le repicăm și pe ele.
Iată cum procedăm: după ce am împrăștiat și puțin nisip peste pământul din toc (asta la varză, deoarece restul: ardei, roșii, castraveți, le repicăm în alveole, iar castraveții îi semănăm direct în alveole), folosim marcatorul. Începem cu el de la un capăt, cu dinții în jos, iar cei din față ne indică locul de unde urmează să continuăm marcarea.
Avem două marcatoare, lungi de 1,5-2 m, distanța între dinți este la cel de ardei 8-9 cm, iar la cel pentru roșii de 9-10 cm.
Următoarea lucrare este repicatul răsadului și pentru acest lucru este nevoie de “cherguș”, un țăruș subțire cât un deget și cât un creion de lung. Îl facem din crenguțe. După ce terminăm lucrarea îl curățăm, îl legăm cu o ață și îl punem bine până la viitoarea lucrare. Cu acestă unealtă afânăm superficial pământul dintre răsadurile repicate de ardei sau roșii. Astfel spargem crusta formată, pământul este aerisit, permeabil, buruienile sunt distruse, iar plăntuțele cresc în voie.
“Sădilca” (un plantator mai gros) o folosim la plantat afară, în câmp, răsadurile de varză, țelină, sfeclă roșie, praz, conopidă.
Recolte bune să aveți!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply