Speciile de ghimbir sunt și foarte decorative

1
Foto: Dorina Balaș
Dorina Balaș, loc. Nădrag, jud. Timiș
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat pentru articolul din numărul 8/2011 al revistei Practic-Idei. Cu banii primiți, am mai pus şi eu 20 lei şi mi-am făcut cadou o orhidee superbă – o Dendrobium albă. Vă descriu de data aceasta două plante mai puțin cunoscute în țara noastră.
Cel puțin acum trei ani când am achiziționat semințe nu ştiam nimic despre ele, doar mi-a atras atenția în descrierea lor că pot ierna sub formă de rizomi, ceea ce este un lucru bun, căci pot pune vasele în beci – este vorba de Hedychium coccineum şi Costus speciosus, ambele făcând parte din familia ghimbirului – familia Zigiberaceae. Am semănat din mai multe feluri, dar doar acestea au ajuns la maturitate, unele nu au răsărit, altele au pierit ulterior. Anul acesta este al doilea an în care-mi înfloresc.
Costus speciosus – denumită popular ghimbir de Malaezia, după originea ei din Asia de sud. Primăvara le schimb pământul rizomilor care au hibernat, pun vasele la lumină şi căldură şi încep să ud foarte puțin până apar mugurii. Anul acesta am plantat şi în grădină, deoarece sunt plante rezistente şi necesită vase mari, au crescut mai viguroase decât cele din vase. Creşte până la 150-200 cm, are tulpini drepte, cărnoase, frunzele sunt şi ele cărnoase, lungi de 15-20 cm ce îmbracă tulpina în spirală alternând. Decorative sunt florile, albe, de forma unor pâlnii, care nu țin decât o zi, dar se deschid altele, perioada de înflorire durând cam două săptămâni spre sfârşitul verii.
În India, această plantă este folosită în medicina tradițională pentru tratarea diabetului. Se spune că ingerarea zilnică a unei frunze de Costus menține glicemia scăzută la diabetici. Rizomii sunt utilizați pentru tratarea febrei şi afecțiunilor respiratorii.
Hedychium coccineum este originar tot din Asia de Sud şi Nepal. Tulpinile sunt drepte până la 150 cm, dar frunzele sunt mai lungi şi mai înguste decât la Costus, cam ca ale trestiei. Floarea este un spic portocaliu, cu nişte flori interesante.
Ambele au nevoie de pământ bogat în mraniță, amestecat cu puțin nisip. În perioada de vegetație se pune săptămânal îngrăşământ pentru flori. Au nevoie de umiditate atmosferică ridicată, altfel vârfurile frunzelor se usucă şi se îngălbenesc. Preferă locuri însorite, au nevoie de cel puțin 4-5 ore de soare direct zilnic pentru o bună înflorire.
După înflorire, toamna, le ud din ce în ce mai puțin pentru a induce repausul la cele din vase. Cele din grădină le voi scoate înainte de a cădea bruma şi voi încerca să păstrez iarna rizomii uscați ca şi bulbii de gladiole, în cutii de carton, la loc răcoros.
Am descris aceste plante, poate că unii cititori au vreo varietate de ghimbir şi au nevoie de informații despre cum se îngrijeşte. Cine vede că i se îngălbenesc frunzele plantei toamna gândește că planta i s-a îmbolnăvit, nu că intră în repaus şi continuă să o ude, iar rizomii pot să putrezească.
În cataloagele de flori din Anglia am văzut că sunt prezentate destul de multe varietăți de ghimbir, ca plante de interior – Costus barbatus – cu floare roşu cu galben, Hedychium coronarium – cu floare albă, Hedychium elipticum – cu floare albă cu portocaliu, Hedychium gardnerianum cu floare galbenă şi multe altele.
Le mulțumesc tuturor celor care mi-au dat sfaturi despre înmulțirea streptocarpuşilor, am reuşit să-mi îmbogățesc colecția. Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Maria Violeta

    Articolul dvs este foarte util pentru mine deoarece am un rizom de Hedychium cred ca Garderianum pe care l-am primit in vara. L-am plantat intr-un pamant potrivit si am asteptat sa apara frunze. In acest an, nu au aparut si deoarece vine frigul, l-am scos din pamant. Rizomul arata mai bine decat atunci cand l-am plantat si doream sa verific cea mai buna mnetoda de a-l pastra peste iarna.
    Va rog totusi daca se poate sa imi comunicati de unde ati luat semintele de hedychium pentru orice eventualitate.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

Leave A Reply