Specii care decorează bine orice încăpere luminoasă

0
Foto: arhiva Practic Idei
Foto: arhiva Practic Idei
Iulianna Apro, loc. Gătaia, jud. Timiș
Dragi prieteni,
Sunt și eu, ca mulți alți cititori ai revistei, o iubitoare de flori pe care încerc să le îngrijesc cât mai bine. Vă prezint 4 specii dragi mie, anume maranta, săbiuța, gloxinia și asparagusul, care, deși nu produc inflorescențe spectaculoase, cu excepția gloxiniei, decorează bine orice încăpere.
Plantele de maranta sunt scunde, depășind rar 20 cm înălțime, iar frunzele alungite, de obicei purpurii pe dedesubt. Varietățile răspândite sunt cu nervuri roșii proeminente, cu pete brune care devin verzi cu vârsta; cu frunză verde-neagră cu nervuri argintii.
Maranta are nevoie de o temperatură medie. Fluctuațiile bruște pot dăuna varietăților delicate. Trebuie menținută iarna temperatura minimă de 10 grade Celsius. Îi place penumbra, culorile pălesc la lumină puternică. Nu trebuie pusă la soare direct, iarna trebuie mutată într-un loc bine luminat, fără soare însă.
Compostul trebuie menținut în permanență umed la această plantă, dar atenție, reduceți udatul iarna. Folosiți apă călduță, moale. Pulverizați frunzele cu regularitate și înconjurați ghiveciul cu turbă umedă.
Răsădirea trebuie făcută primăvara la fiecare 2 ani. Înmulțirea se face prin despărțirea plantei în momentul răsădirii și prin butași de tulpină vara, folosind un hormon de înrădăcinare (Radistim) care se poate găsi în toate magazinele fito-sanitare.
Sansevieria ori săbiuța are frunze drepte, cărnoase, ca niște spade, cu benzi transversale și margini galbene, distincte. În condiții bune, vor apărea crenguțe cu flori mici, parfumate; varietățile scunde sunt mai puțin răspândite.
Săbiuța are nevoie de o temperatură medie – minimum 10 grade Celsius iarna – are nevoie de o lumină puternică, preferabil cu puțin soare, dar crește și la umbră. Trebuie udată moderat din primăvară până toamna, lăsând compostul să se usuce puțin între udări. Iarna, udați la 1-2 luni. Evitați udarea în centrul plantei. Nu are nevoie de pulverizare.
Planta trebuie răsădită când prin creștere umple ghiveciul. Înmulțirea se face prin lăstari luați de la bază. Sfat: lăsați-i să se usuce înainte de a-i înfige în compost. Ca alternativă, despărțiți planta.
Această plantă asigură un fundal excelent pentru speciile cu frunze ca de ferigă sau cu flori mici. Este mai ales un component esențial pentru grupul de ghiveci. Creșteți această plantă într-un ghiveci de lut. Este foarte rezistentă, dar totuși ea poate fi distrusă prin udare excesivă prelungită iarna și prin expunere îndelungată la temperaturi aproape de zero grade Celsius, așa că aveți grijă la aceste aspecte.
Gloxinia, pe numele corect Sinningia speciosa, este caracterizată de flori catifelate, cam de 7,5 cm în formă de clopoței orientați în sus și frunzele sunt ovale, catifelate de până la 20 cm lungime. Există diferite varietăți cu flori: albe, roz, roșii, albastre, purpurii. Are nevoie de aer curat, să nu stea în curent, să fie fertilizată cu regularitate și udată cu atenție. Gloxinia cere o temperatură medie de minimum 18,5 grade Celsius și o lumină puternică, dar nu în bătaia soarelui.
Compostul trebuie menținut umed în permanență. Atenție, nu udați frunzele și florile, căci se pătează. Apa va fi pusă mereu în farfurioară. Pentru asigurarea umidității aerului, ghiveciul trebuie așezat într-o tavă cu prundiș sau înconjurați-l cu turbă umedă. Ocazional, pulverizați aerul din jurul plantei.
După înflorire reduceți udarea și opriți fertilizarea. Lăsați să se usuce pământul, iar când frunzele devin galbene atunci depozitați ghiveciul la 10 grade Celsius. Răsădiți tuberculul în compost proaspăt, primăvara, plantându-l cu scobitura în sus, cu vârful tuberculului la nivelul suprafeței compostului. Țineți-l la căldură și aproape uscat până apar frunzele, apoi asigurați temperatura recomandată, lumină, apă. Înmulțirea se face prin semințe primăvara sau prin butași de frunze vara.
Asparagusul are tulpini sârmose, arcuite, frunzele sunt ca și acele, de 2,5 cm lungime și fructele roșii. Tulpina poate atinge 1,5 m sau mai mult. E o plantă ideală pentru coșurile suspendate. Are nevoie de o temperatură medie, minimum 10 grade Celsius. Se poate adapta la lumină puternică sau la penumbră, însă nu îi place soarele direct. Trebuie udată cu regularitate din primăvară până toamna și moderat iarna. Aerul trebuie pulverizat ocazional, mai ales iarna, dacă încăperea este încălzită. Răsădiți primăvara în fiecare an. Înmulțirea se face prin despărțirea plantei în orice moment al anului, iar prin semințe primăvara.
Vă doresc mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply