Spații mici, soluții ingenioase

3

Dragă cititorule,
Spațiul locuinței, oricât ar fi de mare, parcă niciodată nu este suficient, pentru că mereu se adună lucruri de depozitat. Desigur, nu discutăm despre vile sau apartamente în care te poți plimba cu bicicleta, ci despre unele obișnuite, pe care, organizându-le cu atenție, le putem face să pară mai spațioase și să fie mai încăpătoare.
Deseori casele sau apartamentele sunt cumpărate de familii tinere care vor să-și întemeieze un cămin, iar când apar și copiii, lucrurile se complică dacă spațiul locuibil nu este bine gândit. Cum să cumperi o locuință mare de la început presupune o investiție de proporții, pe care nu și-o permit mulți, iar construirea încă unei camere, în cazul caselor, atrage după sine o grămadă de cheltuieli și de drumuri cu actele, cea mai la îndemână variantă rămâne aceea de a găsi soluții prin care să amenajăm ingenios spațiul disponibil.

amenajarea camerelor mici
Foto: www.pixabay.com
Mai întâi se cuvine să acordăm mare atenție felului în care sunt zugrăvite încăperile. În ce privește cromatica, întotdeauna albul și culorile deschise, pastelurile, mai ales cele de culori reci (tonuri de bleu, verzui etc.), creează impresia de spațiu mai larg, aerisit. Albul este foarte potrivit pentru spații mici și este în general asociat cu clasicul, curățenia, neutrul. Dar dacă vrei un spațiu primitor și cu personalitate, alege culorile, totul este să le dozezi bine. Putem vopsi și tavanul în aceeași nuanță precum pereții, ceea ce va face ca încăperea să pară mai intimă, dar și mai joasă, acesta fiind motivul pentru care de obicei se preferă ca tavanul să rămână alb sau să fie colorat, dar în nuanțe cu 2-3 tonuri mai deschise față de cea a pereților.
Tapetul cu modele mari va diminua optic dimensiunile încăperii în care este aplicat, de aceea este mai bine să îl evităm sau cel mult să decorăm astfel doar un singur perete, care va deveni centrul de interes. În schimb tapetul cu modele micuțe este potrivit și pentru camere mai mici. Și un fototapet pe un perete întreg, dacă este bine ales poate mări optic spațiul prin senzația de perspectivă. Dungile verticale vor face o cameră să arate mai înaltă, în schimb cele orizontale o fac mai scundă, de aceea vom monta plăcile de faianță pe lat doar în încăperile suficient de înalte.
La plăcile de faianță și gresie, regula este aceeași ca în cazul tapetului, plăci mari și culori puternice în camere mari, plăci medii sau mici și tonuri pale în spații mai reduse. Mult spațiu “consumă” în amenajarea casei ușa. Da, pare ciudat, dar ușile clasice au nevoie de spațiu mare pentru a se putea deschide și permite trecerea, de aceea multe persoane au optat pentru înlocuirea lor cu unele pliante, gen armonică, sau culisante, în special pentru bucătării.
amenajarea camerelor mici
Foto: www.pixabay.com
Odată alese zugrăveala și ușile, putem continua amenajarea prin găsirea unui mobilier potrivit. Culorile închise și corpurile masive vor diminua optic spațiul, de aceea trebuie evitate. Bine este să găsești mobilă gata făcută pe gustul tău și care să se potrivească nevoilor și stilului tău de viață, însă dacă ai făcut câteva drumuri pe la diverse showroom-uri și nu te-au convins, încearcă să faci una pe comandă. O poți proiecta singur (sunt programe simple pe care le găsești pe site-urile unor producători sau unele mai complexe pentru care este nevoie de inițiere) sau cu sprijinul unui specialist în acest domeniu, care te poate sfătui în această privință. Uneori poți chiar vizualiza mobila respectivă pe calculator, ceea ce te va ajuta să decizi în cunoștință de cauză. În orice casă locuită este mare nevoie de spații de depozitare pentru diverse mărunțișuri și există multe locuri care ar putea fi folosite în acest sens. De exemplu, la bucătărie un sertar la masă (cum se obișnuia la modelele vechi din lemn) este folositor, corpuri suspendate oriunde locul permite sunt deja obișnuite, taburetele cu loc pentru reviste (scaunele sunt gen cub și se deschide un capac) se găsesc la magazine chiar și în varianta pliabilă, ce-i drept ceva mai scumpe (70 lei).
amenajarea camerelor mici
Foto: www.pixabay.com
Masa pliantă, eventual cu sertare sau dulap pentru scaunele pliante și ele, se dovedește de un real folos într-o casă mică. O masă rabatabilă (fixată pe un perete) crește simțitor confortul într-o bucătărioară lungă și îngustă, cum sunt multe din apartamentele vechi. Pentru depozitarea așternuturilor, multe din paturile de pe vremea bunicilor aveau câte o ladă specială atașată patului sau încorporată. Timpul a trecut, dar nevoia unui loc pentru lenjerii și pături a rămas, doar că acum ai mai multe opțiuni. Paturile matrimoniale și canapelele cu somieră care se rabatează prezintă avantajul că sunt potrivite să depozitezi lucruri voluminoase la care umbli rar (de exemplu, ții iarna hainele de vară și invers, pilote) deoarece este ceva mai greu să ridici somiera. În schimb, sistemul cu sertare este mai ușor de accesat, dar în cazul acestuia este nevoie să lași suficient loc în jurul patului pentru a le deschide și volumul disponibil pentru depozitare este mai redus din cauza compartimentării. Tot pentru lenjerii și nu numai, la picioarele patului de mijloc se poate așeza o ladă ca de zestre, o banchetă cu sertare sau ușițe, care va da și un plus de farmec.
Canapeaua sau colțarul extensibil nu sunt rezervate doar oaspeților găzduiți sporadic, ci pot fi alternativa chiar pentru proprietarii casei, atunci cand spațiul este redus. Dar patul poate să arate și altfel, să fie suspendat, variantă preferată îndeosebi în camerele de tineret.
amenajarea camerelor mici
Foto: www.pixabay.com
Un pat suspendat cu cadru de oțel pentru o persoană costă de la 600 de lei, salteaua de 90x200cm fiind separat. Avantajul principal constă în faptul că în partea de sub saltea rămâne loc suficient pentru o canapea, un birou, un fotoliu și un televizor sau calculator, ori poate un dulăpior. Pentru familiile cu 2 sau mai mulți copii, se recomandă paturile suspendate care au saltea și în partea de jos. Unele modele permit folosirea acestor paturi individual sau unul peste altul fără alte intervenții, deci nu demontezi mai nimic și le amplasezi după cum vrei. Poți să iei în calcul și varianta patului care se rabatează pe un perete și odată strâns arată exact ca un dulap chiar și cu oglinzi. Găsești modele de una sau două persoane, diverse modele și culori. Dacă în familia ta este așteptată barza cu un bebeluș, atunci orientează-te către pătuțuri care permit mici modificări în acord cu dezvoltarea copilului. De exemplu, două niveluri la care se fixează salteaua, unele au sertare în partea de jos (ca să ai la îndemână scutece, hăinuțe), permit îndepărtarea unei laturi cu grilaj, pentru ca micuțul, atunci când începe să meargă, să urce singur și să coboare după voie. Unele sunt bune doar până la 3 ani, altele se pot transforma în pat pentru preșcolar. Dacă ai deja pat cu picioare înalte, folosește spațiul liber dintre somieră și podea. Aici rămâne loc pentru cutii de plastic. Găsești în magazine astfel de cutii de diverse culori, uni sau cu imprimeuri, simple sau cu role, mărimi variate.
amenajarea camerelor mici
Foto: www.pixabay.com
Când cumperi un dulap sau construiești unul, alege sau stabilește compartimentarea după nevoile stilului tău de viață, dacă ai multe cămăși, pantaloni eleganți și costume, poți opta pentru 2 bare de umerașe. Dacă ești adeptul stilului sport, poate ai nevoie de mai multe etajere. Cât privește polițele, la acestea este bine să poți regla singur înălțlimea oricând, lucru posibil dacă pe margini sunt mai multe orificii pentru sistemul de prindere. Totuși reține că organizarea din dulapuri și sertare face diferența, nu neaparat volumul acestora. În loc să pui la grămadă crema de mâini, pastilele pentru nevralgii, ceasul de mână, lacul de unghii, siropul de tuse, suzeta celui mic și alte produse cosmetice, farmaceutice sau de altă natură, prin care zi de zi răscolești în căutarea câte unui fleac de care ai nevoie, sortează-le după natura lor, pune-le în cutii transparente (le cumperi ca atare sau le păstrezi de la diverse produse) în sertar sau dulap. Așa vei găsi repede ce cauți, fără efort, stres sau pierdere de vreme. Și vei vedea că încap mai multe decât te-ai fi așteptat. Același principiu este valabil și în cazul dulapului de haine sau al dressingului. Pentru acestea există multe organizatoare menite să te ajute la optimizarea spațiului: suporturi de pantofi suspendat, cu formă de dreptunghi (se agață de bare de umerașe) sau circular (o tijă fixată din podea până în tavan cu un sistem arc, pe care se află mai multe etaje cu suporturi de încălțăminte), umerașe speciale cu mai multe bare pentru pantaloni sau pentru fuste, umerașe speciale pentru cordoane și cravate, Dacă ai distanță prea mare între rafturi, poți adăuga polițe (care se fixează de raft prin simpla împingere) sau cutii de plastic (chiar și cu rotile), din carton sau din textile (unele pliante). Există sisteme de șine cu suport pentru pantofi care se montează pe perete (cu 105 lei găsești unul pentru 6 perechi de încălțări) etc. Reține că hainele ambalate în saci de plastic vidați vor ocupa un volum mult mai mic în dulap decât cele doar împachetate.
Cu o investiție minimă, dintr-o cameră mai mare poți obține două, cel puțin vizual, cu ajutorul unui corp de mobilă mai înaltă, de exemplu o etajeră, sau al unei perdele fixate în tavan. Astfel separi ieftin și eficient 2 spații, cum ar fi patul tău de restul camerei de zi. Și paravanul este de folos în acest sens, mai ales cand doi frați sunt nevoiți să împartă aceeași cameră. Îl confecționezi din 3 cadre de lemn acoperite cu hârtie, material textil sau placaj, unite prin balamale sau îl cumperi, unul cu cadru metalic și pânză (se poate scoate și spăla husa) costă 200 lei. Dacă îți rămâne gips-carton de la amenajări, poți crea un perete despărțitor foarte ușor, folosind profile metalice și holzșuruburi.
amenajarea camerelor mici
Foto: www.pixabay.com
În bucătării și băi, de mare folos se dovedesc coșurile rotative special create pentru dulapurile de colț, etajerele amplasate oriunde permite spațiul (inclusiv pe pereții dinspre exterior deasupra ferestrelor ori deasupra ușii), cuierele care se pot amplasa și pe ziduri, și pe uși, dulapurile de sub chiuvete unde depozitezi soluții de spălat, perii, bureți etc. Există și polițe cu decupaj pentru sifonul de scurgere, dar mai practică este varianta cu uși, pentru a ascunde privirii intrumentarul de curățenie. Dacă a rămas un loc foarte îngust de exemplu lângă aragaz, comandă un corp cu sertar etajat (tip jolly) unde vei putea pune sticle și pungi cu alimente. Și spațiul de deasupra mesei sau al unui dulap este potrivit pentru suspendarea unui televizor, a unui cuptor, a unui sistem audio etc.
Încearcă să pui în valoare spațiul rămas la colțurile încăperilor cu un dulap potrivit sau cu obiecte sanitare special create în acest sens (rezervor WC, chiuveta, cădiță). Păstrează ordinea și în magazie sau garaj și ține la înălțime în suporturi suspendate toate uneltele care se pretează la așa ceva. Dacă locuiești într-o casă cu încăperi mai înalte, este păcat să nu alegi mobilier cu podium, astfel câștigi loc de depozitare. Reține că spațiul de sub scara de acces la etaj (dacă ai un duplex sau o vilă) poate deveni cuier, colț de relaxare cu un fotoliu, o etajeră, un lampadar și un taburet pentru picioare. Și mansarda unde căpriorii limitează amenajrea din cauza tavanului înclinat se poate transforma în același mod. Și dacă refaci scara ce duce la etaj, ia în calcul și varianta ca sub unele trepte să amplasezi sertare. Caută să luminezi bine încăperile, pentru că așa vor părea mai largi, deci lasă ferestrele mari, cumpără corpuri de iluminat cu brațe mobile, sau unele care să pună în valoare și zonele mai întunecate, gen vitrinele etc. Indiferent ce cameră ai amenaja, reține că zugrăveala, mobilierul, organizarea acestuia și lumina sunt cele care vor face ca spațiul să fie eficient și să pară mai mare.
În concluzie, dacă ai o locuință mică, alege mobilier multifuncțional, modular (care să poată fi configurat în mai multe feluri sau amplasat în alte locuri), identifică și compartimentează riguros spațiile de depozitare, preferabil folosind cutii de formă pătrată pentru a nu rămâne loc neutilizat, ai grijă ca locuința să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, iar dacă este insuficientă, caută și lămpi adecvate. Și nu subestima puterea oglinzilor, care au capacitatea de a mări optic simțitor spațiul, cele de mari dimensiuni, cum ar fi unele cât tot peretele dressingului, chiar ajung să-l dubleze.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Oglinda decoratiuni | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum alegi tapetul | Revista Practic idei

  3. Nu se mentioneaza despre elementul de baza in economisirea spatiului, patul rabatabil. Eu am cumpartat acum 4 ani un pat rabatabil in acela simplu. Nu are nici pistoane nici arcuri, decat rama aceea usoara care o ridici tu singur si se blocheaza in dulap cu o bara speciala. Sunt multumit ca nu s-a stricat nimic la el pana acum si am data cam in jur de 1480 RON. http://www.rabatbed.ro

Leave A Reply