Soiuri vechi de trandafiri

3
trandafiri roz
Foto: Cornelia Diaconescu
Cornelia Diaconescu, loc. Sânandrei, jud. Timiș
Dragi prieteni, Vă scriu despre o floare nelipsită din grădinile noastre, este vorba despre trandafir.
Trandafirul a fost considerat întotdeauna „regele florilor” și nicio altă floare nu l-a „detronat” încă. Aproape că nu există grădină fără măcar o tufă de trandafiri. Sunt convinsă că am vrea uneori să avem toate varietățile existente în lume, dar, din păcate, nu avem mereu spațiu și resurse pentru așa un „rozariu”, de aceea trebuie să alegem acele soiuri ce se pretează condițiilor din grădina noastră. Vă scriu în constinuare despre o categorie de trandafiri „uitată prin sertare” ce încânta odată ochiul nobilimii europene, a mănăstirilor și castelelor medievale, este vorba de trandafirii vechi de grădină și trandafirii englezești. Sunt o categorie ce capătă iar popularitate în rândul grădinarilor, din păcate pe piața noastră nu se găsesc decât într-o gamă limitată de soiuri. În fiecare an fac „obsesie” pentru câte o specie de flori, anul trecut a fost rândul trandafirului vechi și a celor englezești. Am avut bucuria să cunosc un pasionat și cultivator de trandafiri (o somitate în lumea rozelor) care mi-a devenit bun amic și care „m-a introdus” în lumea fascinantă a trandafirilor. Vă vorbesc despre câteva familii a acestor trandafiri.
Bourbon a apărut pe la mijlocul sec. al XIX-lea, iar în perioada victoriană au fost foarte populari. Sunt destul de diferiți în ce privește culoarea și înălțimea. Înfloresc de primăvara până toamna târziu și au un parfum foarte puternic (ex: Province Panachee).
Hybrid perpetuals a apărut tot la mijlocul sec. al XIX-lea; florile pot fi atât simple, cât și duble, iar înălțimea diferă. Parfumul lor e unul puternic fructat, înflorirea se repetă (Roger Lambelin, Baron Girod etc.).
Spinosisimas. A apărut la începutul sec. al XIX-lea; această familie a fost foarte mare, ca floribunda de astăzi. Principala caracteristică distinctă sunt frunzele care arată ca o ferigă. Au spini foarte puternici, pot fi cățărători redutabili (Single Cherry).
Centifolias. Trandafiri vechi de secole, ce au flori cu peste 100 de petale și un parfum extraordinar. Înfloresc spectaculos aproximativ 4-5 săptămâni pe an (Tour de Malakoff).
Damasks sunt seniorii. Unele specii din această familie sunt din secolul al VI-lea. Sunt plante foarte sănătoase și cu un parfum divin. Unele specii înfloresc de două ori pe an (Leda).
Portlands constituie un sub-grup al familiei Damask, dar au înflorire continuă (Arthur de Sansal).
Rambler. Cu excepția câtorva soiuri, aceștia sunt trandafiri ce înfloresc 3-4 săptămâni pe an, dar spectaculos. De obicei au nevoie de 2-3 ani pentru a înflori. Sunt trandafiri ce se întind 5-10 m (May Queen).
Climbers. Au flori mai mari decât rambler, toate florile sunt pe tulpinile noi. Au parfum puternic și înfloresc tot anul. Cresc între 3-5 m (Celine Forestier).
Gallicas este unul dintre cele mai vechi soiuri cultivate. Acest grup are un spectru larg de culori, de la roz pal la aproape negru. Formează un arbust compact de flori mari. Florile pot varia de la simplu la dublu, dar toate sunt parfumate. Înflorește 4 săptămâni pe an (Rosier Eveque).
Hibrid masks. Familie creată la începutul sec al XIX-lea. Sunt plante puternice cu flori grupate într-un buchet mare, parfumat. Înflorește tot sezonul (Cornelia).
Mosses derivă din centifolias. Sunt acoperitori cu spini foarte mici și păroși și sunt foarte parfumați. Este un trandafir foarte interesant care din păcate înflorește cam 4 săptămâni pe an. Există în toate nuanțele si mărimile (Capitanul John Ingram).
Rugosas sunt printre cei mai sănătoși dintre toți trandafirii. Au frunze verde închis, spini foarte puternici ce se pot cățăra. Florile sunt parfumate și înfloresc tot anul (Pink Grootendorst).
English. Ei înfloresc pe tot parcursul anului. Sunt tufe perfecte de trandafiri cu flori foarte mari „pompon” în mai multe nuanțe și cu un parfum excepțional (Charles Darwin, Jubille Celebration, Graham Thomas etc.) Toți trandafirii vechi și englezești sunt mult mai sănătoși, viguroși și rezistenți la boli decât cei hibrizi, plus că florile și parfumul lor nu e egalat de niciun alt trandafir. Sper ca iubitorii de roze să încerce să „înnobileze” grădina lor cu acești minunați trandafiri. Iată și câteva sfaturi legat de cum să plantăm trandafirii:

 •  desenează o schiță pe hârtie cum ai dori să arate grădina
 •  alege locul de plantare, să fie unul cu expunere maximă la soare
 •  verifică solul să vezi dacă e unul potrivit pentru trandafiri. Udă o porțiune de pământ, iar după câteva ore ia niște pământ în palmă și strânge pumnul. Dacă se formează un bulgăre de pământ care la atingere se fărâmițează, atunci solul e perfect; dacă nu se întâmplă asta sau solul e lutos, se îmbogățește prin adăugarea de turbă sau compost.
 •  marchează cu un țăruș, băț locul în care doriești să plantezi trandafirii
 •  încearcă să afli informații despre înălțimea trandafirilor pentru dispunerea lor în grădină după înălțime, cei mai mici pe rândurile din față
 •  ține cont de distanța dintre trandafiri, ea diferă de la soi la soi. Trandafirii pitici pot fi plantați la o distanță de 40-50 cm, cei cu o coroană bogată la o distanță de 100 cm, trandafirii urcători la 100-150 cm, iar trandafirii târâtori la distanța de peste 2 m între plante.
 •  gropile se fac de cam 40/40 și o adâncime tot de 40 cm
 •  aranjați trandafirii după culori, după soiuri, după gustul vostru. Să aveți flori frumoase și sănătoase! Pentru cei ce doresc să mă contacteze, o pot face la numerele de telefon: 0752.316.023 și 0737.353.056 sau la adresa mea: Cornelia
  Diaconescu (Tudosie), Sânandrei, jud. Timiș, cod 307375.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

 1. Pingback: Cum pastrezi trandafirii | Revista Practic idei

 2. Pingback: Am redus colesterolul cu păpădie | Revista Practic idei

 3. Pingback: Inmultesc trandafirii prin butasi | Revista Practic idei

Leave A Reply