Sobe de tot felul

2

Petru Muraru, loc. Cucuteni, jud. Botoșani

soba
Foto: Petru Muraru
Dragă redacție, A trecut mult timp de când nu am mai trimis scrisori, dar am avut și am citit mereu Practic Idei, cumpărăm mereu revista, în ideea de a vedea lucruri noi și de a ne informa în ceea ce avem nevoie.
Suntem tineri, mai avem multe de făcut și de învățat, dar, pornind de la zero, zicem noi că încetișor am avansat și ne-am făcut în casă după ideile și puterile noastre ce ne-am dorit. Tot ce s-a făcut în casă am făcut împreună cu soția mea, fiind calculat fiecare bănuț, cumpărând materiale și lucrând doar în doi, nepermițându-mi să plătesc oameni și mergând pe ideea că este mai bine să lucrezi cu mâna ta. Locuind la țară, de sobă cu plită este absolut nevoie, economisind gazul.
soba
Foto: Petru Muraru
Vă descriu soba cu plită din bucătărie, fiind printre primele sobe făcute de mine. Această sobă este clădită din cărămizi după ideea pe care am dat-o în altă ediție și resturi de gresie și faianță, vezi fotografiile. Deoarece casa are mai multe camere, avem nevoie de mai multe sobe și neavând centrală și mergând pe ideea eco, am folosit și resturile de materiale în ideea de a economisi.
Am făcut și o sobă pe roți, pe care o poți muta și folosi oriunde dorești. Am cumpărat o sută de cărămizi de șamotă subțiri, fierul pentru stabilitate avându-l pe lângă casă, un sac de ciment pentru tencuiala sobei, doi saci de adeziv CM16 pentru clăditul cărămizilor, portița și am folosit resturile de gresie din living. Chiar acolo am și făcut-o, fiind timp de iarnă, pe niște cartoane.
soba
Foto: Petru Muraru
În dormitoare am făcut sobă în perete, din cărămidă și șamotă. Am folosit 450 cărămizi și am decis să pun plită, pentru că este utilă. Partea de jos am dat-o cu glet și apoi cu var alb dând impresia de rustic și restul am dat cu lac culoarea cireșului în dormitorul băieților. În celălalt dormitor am dat cu lac incolor, și printre câte o cărămidă de culoarea cireșului.
Anul trecut am făcut fântână – fiind zonă rurală nu avem apă curentă. Având resturi de scândură de la casă, am decis să o folosim pentru un „foișor” la fântână, fiind acoperită și dând și un aspect frumos. La fel, iubim foarte mult și plantele, ne încarcă pozitiv. Pe timpul călduros sunt mai ușor de întreținut și sunt și foarte frumoase, dar trebuie să ne gândim și la perioada rece, așa că m-am gândit să fac un raft pentru depozitarea lor, să nu sufere prea mult. Din câteva scânduri rămase de la foișorul de la fântână, gata finisate am făcut un raft lângă geam ca să aibă lumină. Dacă iubim plantele, este clar că iubim și animalele.
Dorindu-mi foarte mult un acvariu cu pești, dar nepermițându-mi să cumpăr un acvariu, m-am gândit să mi-l fac singur, rămânând doar să cumpăr peștișori. Am folosit sticlă groasă de 8 mm, silicon rezistent la apă. Mai trebuie pompă de aer, un termometru și eventual încălzitor. Rețineți că peștii nu se în-mulțesc dacă nu au scoici, plante naturale sau artificiale și nu prea este bine ca apa să fie schimbată des în perioada înmulțirii lor. Pe peretele din camera bă-ieților a fost un geam, dar făcând unele modificări a trebuit să renunțăm la el și m-am gândit în locul lui să improvizez niște rafturi pentru depozitarea lucrurilor lor. Succes și vouă!
Foto: Petru Muraru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

Leave A Reply