Sistem de irigare

0

Zsigmond Tünde, Târgu-Mureș, jud. Mureș
Stimată redacție,
Confirm primirea premiului pentru articolul meu din luna iulie și vă mulțumesc foarte mult. În continuare aș vrea să prezint o soluție simplă de irigare a plantelor din sere.
Atunci când plouă, datorită acoperișu­rilor serelor (1), apa de ploaie nu poate să ajungă la plantele care se află în seră. Pentru a elimina acest lucru, am proiectat un sistem de udare a plantelor din seră. Astfel se poate face economie și la curentul electric, cu care este alimentat motorul care acționează pompa de apă și care trage apa necesară din fântână pentru irigarea plantelor din seră. În acest caz, când plouă, apa de pe acoperișul serei (1) nu mai curge pe solul exterior de lângă seră. Această apă de ploaie este colectată de o streașină (2); aceasta având rolul de canal colector, este montată împrejurul acoperișului și legată de un rezervor (3) de relativ mare capacitate, prin intermediul conductei de colectare (6). Volumul rezervorului se calculează în funcție de suprafața serei (numărul de metri pătrați), în așa fel ca în acest rezervor să poată intra minim 25-30 de litri de apă pe metru pătrat. Acest rezervor de apă se amplasează în partea nordică a serei, astfel încât acest rezervor să facă pe cât posibil mai puțină umbră asupra plantelor din seră. Iar pentru ca apa să aibă cădere, acest rezervor se montează pe un suport (4).
După ce se oprește ploaia sau se umple rezervorul cu apă de ploaie, se deschide robinetul sau ventilul rezervorului (5). De aici apa prin cădere va umple conducta de irigare (8). Această conductă este închisă la ambele capete cu câte un dop (10). Totodată, această conductă de udare este prevăzută cu găuri de mici dimensiuni aflate la anumite distanțe una față de cealaltă, adică la distanța optimă pentru udare, de unde apa de ploaie din rezervor ajunge la rădăcina plantelor din seră. Important este, pentru o bună funcționare a sistemului de irigare, conducta rezervorului (3A) să aibă un diametru mai mare, cel puțin dublu față de conducta de irigare (8). Totodată, și robinetul sau ventilul trebuie ales în așa fel încât să aibă un debit de trecere a apei corespunzător.
La alegerea conductelor și a diametrelor acestora trebuie luat în calcul numărul și dimensiunea găurilor de pe conducta de irigare. Rezervorul de apă mai este prevăzut cu o conductă de scurgere pentru surplusul de apă (7), aceasta în cazul în care plouă mai mult decât capacitatea de primire a rezervorului de apă și pentru ca acești litri de apă să nu se risipească și să ajungă pe solul din seră la rădăcina plantelor.
Desen: Zsigmond Tunde

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply