Siropul de ceapă

0

Clementina Cojan, loc. Barniștea, jud. Bistrița Năsăud
Dragă redacție,
Citesc cu mare interes revista Practic Idei, de unde am învățat o mulțime de lucruri utile în gospodărie.
Anul acesta, la mine în grădină am avut o recoltă record de ceapă și varză. Ceapă am cultivat atât albă cât și roșie. Pe lângă întrebuințările cepei în bucătărie, la diferite rețete, ceapa, inclusiv cojile sunt foarte bune în combaterea tusei și a răcelilor, mai ales că acum se apropie sezonul rece.  Câteva rețete simple, în care ingredientul principal este ceapa, ne vor feri de răceli și ne vor întări sistemul imunitar.
Siropul de ceapă Are multiple beneficii mai ales în cazul tusei la copii. Aveți nevoie de ceapă roșie, de miere și de zahăr brun. Ceapa acționează ca un antibiotic natural, deține proprietăți antiinflamatoare și expectorante. Mierea este recomandată în cazul tusei uscate, deoarece calmează gâtul iritat. Zahărul face siropul mai gros și îi conferă un gust mai plăcut. Aveți nevoie de un borcan. Tăiați din ceapa întreagă felii rotunde și așezați-le pe fundul borcanului, după care adăugați un strat de miere și unul de zahăr și tot așa până când se umple borcanul. Acoperiți-l apoi foarte bine și lăsați-l așa, la macerat, între 8 și 12 ore. După această perioadă, în borcan se va strânge un lichid, și anume siropul – 3 lingurițe pe oră vor fi suficiente.
Ceaiul de ceapă, benefic împotriva tusei. Decoctul de ceapă este benefic împotriva răcelii și stimulează sistemul imunitar. Ceapa se toacă mărunt și se fierbe aproximativ 10 minute. Apoi se strecoară, iar amestecul obținut se bea călduț și încet. Puteți îndulci decoctul cu o linguriță de miere de albine. Două căni consumate pe zi sunt suficiente. În cazul crizelor de tuse la copii, benefice sunt și cataplasmele cu felii de ceapă puse pe piept. Împotriva rinitelor, puneți 4 lingurițe de ceapă tocată mărunt într-un castron cu apă fiartă și stați deasupra aburului între 3 și 5 minute.
Remediu împotriva ciupercii unghiei Zdrobiți câteva coji uscate de ceapă și adăugați peste jumătate de litru de votcă. Lăsați amestecul la macerat timp de 10 minute. Înmuiați apoi o bucată de tifon curat în acest amestec și, ulterior, aplicați pe unghiile cu probleme de 2-3 ori pe zi. Un alt mod de a vindeca ciuperca unghiilor este de a înmuia unghiile într-o soluție din foi de ceapă timp de 20-30 de minute. Vă doresc multă sănătate și succes în activitate!
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply