Sinaia, istorie și frumusețe (I)

0

Petrea Chiru, Galați
Dragi prieteni,
Pe la mijlocul lunii august, în toiul caniculei, am revăzut, pe parcursul unei săptămâni, zona Sinaia-Bușteni. Am plecat pe o vreme foarte călduroasă și ne-am întors într-o atmosferă de toamnă.
Zona merită văzută și revăzută pentru că oferă o mare varietate de obiective turistice. Pe lângă toate acestea, am beneficiat de o cazare fără nicio problemă. În afara urcatului și coborâtului cu telecabina, toate deplasările le-am făcut pe jos, cu piciorul. La cota 1400 m, dacă ai noroc și n-a trecut ursul înainte, poți culege zmeură pe săturate. Ce să mai spun de priveliștea oferită din telecabină!? Ceva de nedescris. Sinaia era la picioarele noastre, iar Castelul Peleș își arăta și el măreția. În drum spre Peleș și Pelișor am trecut pe la Mănăstirea Sinaia cu hramul Sf. Maria. Am putut vizita atât parterul cât și etajul I al Peleșului. Dacă ai și un ghid căruia îi place ce face, și noi am avut, după o oră și jumătate de petrecut în castel, vezi și afli lucruri pe care cu greu ți le poți imagina că așa au fost cândva. Piatra de temelie a fost pusă la 22 august 1875 de Regele Carol I și inaugurat la 7 octombrie 1883, dar finalizat în totalitatea lui în 1914.
Încă de la inaugurare avea încălzire centrală și a fost primul castel din Europa iluminat electric, având o uzină electrică proprie. Destinat ca reședință de vară a regilor României, are 160 de încăperi și 30 de băi. Reginei Elisabeta îi plăceau artele (muzica, poezia, pictura) și nu o dată a cântat cu George Enescu pe care, tânăr fiind, l-a ajutat foarte mult. A scris poezii și romane sub pseudonimul Carmen Silva („Cântecul Pădurii”, în traducere din latină). L-a admirat pe Mihai Eminescu, deși sentimentele n-au fost reciproce. Castelul are și o sală de spectacole cu 60 de locuri și scenă, în care a rulat primul film românesc despre Războiul de Independență. Îmi amintesc că la vizita anterioară, lemnul interioarelor era atacat de o ciupercă.
Pelișorul a fost construit tot de Regele Carol I pentru viitorul rege Ferdinand și regina Maria. Are numai 99 de camere și a fost finalizat în 1903. Se știe că Regele Carol I și Regina Elisabeta au avut doar o fetiță, Principesa Maria, care a murit la câțiva anișori. Neavând moștenitori, l-a desemnat ca viitor rege pe nepotul său Ferdinand, de la a cărei naștere, pe 24 august, se împlinesc 150 de ani și având meritul de a fi fondatorul României Mari.
Vezi continuarea articolului aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply